Снимка: Getty

Руското военно командване бе подложено на остри критики заради спрялата офанзива в Украйна.

Два от гласовете обаче бяха особено силни - чеченският лидер Рамзан Кадиров и Евгений Пригожин, основателят на наемническата групировка "Вагнер". Ето защо те имат значение.

Малко вероятен съюз

Двамата мъже формално не оглавяват никоя от руските военни или служби за сигурност и въпреки това някак си им е позволено да критикуват армейските командири в унисон и да хвалят взаимно възгледите си.

Войната на Русия в Украйна съсипа имиджа на нейната армия на ефективна и добре управлявана организация - от неуспеха й да изпълни обещанието на държавната телевизия Киев да бъде превзет за три дни до отстъплението й от големи участъци от украинска територия. Новоназначеният началник на руските сили в Украйна, генерал Сергей Суровикин, засега може да претендира само за успех във взривяването на украински електроцентрали.

Но поради самия факт, че тези двама мъже не са били накарани да млъкнат за това, което иначе би се разглеждало като нечувана проява на нелоялност, се предполага, че Владимир Путин взима под внимание техните мнения.

Съдбата на генерал-полковник Александър Лапин е пример за това. Един от висшите руски командири в Украйна беше уволнен в края на октомври след широко разпространени критики.

Рамзан Кадиров го описа само два дни по-рано като "бездарен", обвинявайки го за неотдавнашните поражения, включително за отвоюването от украинските сили на източния град Лиман в началото на октомври. Чеченският лидер заяви в социалните медии, че генерал Лапин трябва да бъде лишен от звание и "изпратен на фронта като редник".

"Той трябва да бъде накаран да измие срама си с кръв", заяви той.

Към критиките се присъедини и Евгений Пригожин. Той е пътувал из руската затворническа система, като е набирал осъдени да се бият в Украйна. Такъв вид влияние не би било възможно без разрешение от най-високо ниво. Той дори стигна дотам, че похвали Владимир Зеленски от Украйна като "солиден, уверен, прагматичен и симпатичен човек".

Кои са Пригожин и Кадиров?

Евгений Пригожин за първи път стана известен с прозвището "Готвачът на Путин", защото доставяше храна и напитки за официални събития в Кремъл.

Говори се, че бизнесменът от втория по големина град в Русия, Санкт Петербург, познавал Владимир Путин още през 90-те години, когато бъдещият президент работел в кметството и често посещавал неговия ресторант, който бил популярен сред местните власти.

До 2010 г. няколко журналистически разследвания го свързват с така наречената "фабрика за тролове" в Санкт Петербург – звено за дезинформация, чиято докладвана роля е да генерира съдържание за дискредитиране на руската политическа опозиция онлайн и показване на Кремъл в положителна светлина.

През 2016 г., според разследване, проведено по-късно от специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлер, фабриката за тролове е била част от опита на Русия да се намеси в президентските избори в САЩ. Пригожин отрече връзки с фабриката за тролове, но в понеделник разкри: "Ние се намесихме в изборите в САЩ, намесваме се и ще продължим да се намесваме. Внимателно, точно, хирургически и по наш собствен начин, както знаем как да се направи."

В продължение на много години той също отричаше връзки с компания за наемни войници, наречена Wagner Group. "Вагнер" се появи за първи път в Източна Украйна през 2014 г., а бойците й по-късно изплуваха в Сирия и много африкански страни.

Наскоро той призна, че стои зад "Вагнер", която се оказа една от най-ефективните руски части във войната в Украйна.

Освен това от години той е въвлечен в публична вражда с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов, като стигна дотам, че го обвини в "помагане на украинската армия".

Малко съюзници на Путин са толкова лоялни, колкото чеченския президент Рамзан Кадиров, когото руският лидер избра да управлява автономната република в региона на Северен Кавказ през 2007 г.

През 90-те години Чечения неуспешно се бори за независимост. По време на управлението на Кадиров всички опити за независимост на Чечения престанаха, докато правата на човека се влошиха, а неговата частна милиция "Кадировци" беше обвинена в широко разпространени злоупотреби.

Той беше явен поддръжник на руската инвазия в Украйна от самото начало, като изпрати военни части от "Кадировци" и твърдеше, че те са сред най-добре обучените, най-смелите и безмилостни войски в руските окупационни сили.

Те може и да са безмилостни, но хората му също са определени като "войски на TikTok" от някои коментатори, които се интересуват повече от публикуване на видеоклипове на подвизите им в социалните медии, отколкото от действителни битки.

Правозащитници казват, че значителна част от чеченските войници са били вербувани против волята им, след като семействата им са били заплашвани с изнудване или физическо насилие.

В знак, че неговата лоялност е оценена от Кремъл, чеченският лидер е повишен от бригаден генерал в генерал-полковник.

Защо двамата мъже имат значение?

Двамата никога досега не смятани за съюзници, но напоследък Кадиров и Пригожин звучат все по-хармонично.

Чеченският лидер нарече бизнесмена от Санкт Петербург "воин по рождение", а неговите наемници от Вагнер "безстрашни патриоти на Русия". Пригожин отвърна на комплимента: "Рамзан, ти гориш!", каза той в една от публикациите си в социалните мрежи.

И двамата критикуват военното ведомство, представлявано от министъра на отбраната Сергей Шойгу и неговия заместник и началник на генералния щаб генерал Валери Герасимов. Сред атмосферата на назоваване и засрамване на отговорните за провалите в Украйна, това може да е техният шанс да придобият допълнително влияние на върха.

Коментаторите смятат, че отделно нито чеченският лидер, нито шефът на Вагнер имат достатъчно тежест. Те са много непопулярни сред официалните политически елити и се възприемат като аутсайдери. Но ако обединят сили, биха могли да предизвикат фигури от най-близкото обкръжение на президента Путин, докато се появяват пукнатини.

Руският политически анализатор Абас Галямов казва, че поведението на Кадиров и Пригожин е крайно необичайно за държава във война: "Изглежда, че вертикалната система на федерална власт, която президентът Путин въведе, не работи на едно място, където е най-необходима - в армията."

Той описва атмосфера на "анархия", в която командирите на различни военни части спорят помежду си, вместо да се бият в екип.

Експерти от Американския институт за изследване на войната смятат, че в близкото обкръжение на президента Путин има две широки фракции. Тези, които подкрепят спирането на войната, за да се спасят активи, замразени от западните санкции - и тези, които подкрепят нейното продължаване.

Тези двама мъже искат войната да продължи. Това може да е посланието, което руският лидер най-много иска да чуе и може да избере да ги държи по-близо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase