Снимка: БГНЕС

Руският бизнесмен Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин, призна, че се е намесвал в изборите в САЩ. Той заяви, че ще продължава да го прави и в бъдеще. Това е първото подобно признание от лице, което е официално свързано от Вашингтон с действия за оказване на влияние върху американската политика.

Пригожин – създателят на частната военна компания „Вагнер“, действаща на фронта в Украйна – публикува коментара си в социалната мрежа „ВКонтакте“, руския еквивалент на Facebook. Там той представи изявлението си от профила на фирмата си за кетъринг „Конкорд“ - като отговор на въпрос, зададен му от руски новинарски портал.

"Ще ви отговоря много деликатно и се извинявам, но ще допусна известна двусмисленост. Намесвали сме се (б.а. - в изборите в САЩ), намесваме се и ще продължим да се намесваме. Внимателно, прецизно, хирургически и по наш собствен начин, както знаем да го правим. По време на нашите операции ще отстраним двата бъбрека и черния дроб наведнъж“, гласи съобщението, цитирано от агенция „Ройтерс“.

Въпросът на Пригожин бе зададен във връзка с материал на Радио „Свобода“, в който се цитира информация от Bloomberg за намеса на Русия в междинните избори за американския Конгрес на 8 ноември. „Ню Йорк Таймс“ също писа, че акаунти в по-малко известните социални мрежи, свързани с руската Агенция за интернет изследвания, са били активизирани в последните седмици. Целта е да се очернят демократите и администрацията на президента Джо Байдън, за да се подпомогнат усилията на републиканците да овладеят двете камари и така да се подкрепят руските усилия. Кампанията на троловете в навечерието на изборите се базира на пропаганда, конспирация и „стъкмистика“, твърди изданието.

Припомняме, че Агенцията за интернет изследвания е по-известна като Троловете на Путин. Тя се намеси в кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 и 2020 г. Свързвана е именно с Пригожин.

Още по темата
През юли Държавният департамент на САЩ предложи награда в размер до 10 милиона долара за информация за Пригожин във връзка с "участие в намеса в изборите в САЩ". Той е засегнат от санкции на САЩ, Великобритания и Европейския съюз.

Допреди няколко месеца Готвача на Путин не се изявяваше публично, но в хода на войната в Украйна стана по-открит, включително като критикува работата на руските генерали. Беше заснет да обещава на затворници отмяна на присъдите им, ако се включат във "Вагнер" и отидат на фронта. После призова и депутати от Думата да последват примера им. Създаде център на ЧВК "Вагнер" в Санкт Петербург, твърди се, че сформира тренировъчни центрове за "народно опълчение" и като цяло се вижда как Пригожин се превръща във все по-влиятелна политическа фигура, без формално да е политик.

През септември той призна, че е основал свързаната с Кремъл наемническа група "Вагнер", която действа в Сирия, Африка и Украйна и е обвинявана за извършване на жестоки и многобройни военни престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase