Снимка: БГНЕС

Лидерите на групата "Вагнер", руската наемническа групировка, подкрепяща Владимир Путин, сега имат толкова голямо политическо влияние в Кремъл, колкото външният министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу, заяви руски дисидент и бивш политически затворник пред британска парламентарна група.

Още по темата
Михаил Ходорковски каза пред комисията по външни работи, че бизнесменът, който най-накрая призна през септември 2022 г., че е основал групата, е имал толкова достъп до Путин, колкото официалните правителствени служители.

Той каза, че Пригожин стои зад неотдавнашното назначаване на генерал Сергей Суровикин за ръководител на военната операция в Украйна и работи в тясно сътрудничество с него в Украйна.

Популярността на групата "Вагнер" в Русия нарасна през последните месеци, откакто тя успя да потвърди, че съществуването й действа като алтернатива на по-широката мобилизация, каза Ходорковски.

Той обаче добави, че групата "Вагнер", разполагаща само с около 7000 души, няма да поеме вината, ако военните операции в Украйна се провалят, тъй като руските сили са между 150 000 и 200 000 души.

Двамата, които ще поемат вината, ще бъдат Юрий Ковалчук, финансистът на Путин, и Шойгу - хората, за които се смята, че най-често са притискали Путин да започне инвазията и са прогнозирали, че Киев може да бъде превзет след три дни.

Ходорковски обвини Путин, че използва наемни сили като "Вагнер", която често набира хора от затворите, защото му позволява да лъже, да отрича отговорност и да прилага незаконна външна политика. "Те се занимават с тероризъм и убийства", каза той, като добави, че Обединеното кралство и други страни са били твърде бавни, за да забранят групата като такава, въпреки нейната явна "терористична" дейност в Африка.

Подновяването на наборната военна служба би било много опасно политическо решение за Путин, каза Ходорковски и добави, че съпротивата срещу мобилизацията го е принудила да доведе процеса до преждевременен край.

Той твърди, че 700 000 души са напуснали Русия след мобилизацията и каза, че това представлява "сериозен удар за отбранителната индустрия на Путин и за икономиката на Русия", потенциално по-значителен удар за руската икономика от всички нормални санкции, наложени от Запада.

Ходорковски призова Обединеното кралство да приеме много от тези руски изгнаници, като каза: "Тези хора са най-активните и образовани хора с определени финансови възможности, включително 30 000 руски програмисти, основно базирани в Кипър. Това значително засегна способността на Русия да води кибервойна."

По същия начин той каза, че много руски инженери, необходими за възпроизвеждането на високоточни оръжия, са напуснали страната

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase