Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин няма да подпише указ за прекратяване на частичната мобилизация. Неговият говорител Дмитрий Песков заяви, че руският президент се е "консултирал с юристи" и те са казали, че такъв документ не е необходим.

"В този смисъл въпросът е приключен. Частичната мобилизация е приключена", подчерта Песков.

Още по темата
Независими адвокати и правозащитници обаче предупреждават, че гражданите са обект на мобилизация, докато указът за спиране на мобилизацията е в сила и не е издаден нов указ за спирането ѝ. Ден по-рано Путин заяви, че "дори не е мислил за това". След Министерството на отбраната той обяви, че мобилизацията е приключила, след като са били призовани 300 000 души. Путин заяви в недоумение, че не знае необходим ли е указ след окончателното изявление на министъра на отбраната Сергей Шойгу за приключване на частичната мобилизация? Президентът на Русия заяви, че ще се консултира с юристи, с правни експерти.

По-рано военни експерти, сред които и американският Институт за изследване на войната (ISW), обясниха плановете на руските власти да спрат мобилизацията с факта, че идва ред на есенния набор, който бе отложен, защото се смяташе военните комитети просто няма да могат да се справят едновременно с мобилизацията и военната повинност.

Министерството на отбраната на Русия обещава да не изпраща наборни войници във войната в Украйна. Експертите на ISW обаче смятат, че военните заблуждават гражданите - не на последно място и за да предотвратят масовото избягване на военната повинност. "Почти сигурно е, че наборните войници ще бъдат изпратени в Украйна през март или април 2023 г., след като преминат обучение, а ако е необходимо, могат да бъдат изпратени и по-рано, за да реагират на промените на бойното поле", прогнозира ISW.

В същото време, докато Путин и Шойгу обявяват края на мобилизацията, медиите в Русия съобщават, че се подготвят изменения в руския Наказателен кодекс, които да криминализират избягването на мобилизацията. Сега тези, които не са се явили в службата за военна регистрация и набор и по този начин са избегнали възможността да бъдат изпратени на война в Украйна, ще бъдат заплашени само с глоба, докато според въпросните промени за бягство от мобилизацията се предвиждат 5 години затвор.

А ето и какво още каза Дмитрий Песков:

Участието на Великобритания в атаките срещу руския Черноморски флот и "Северен поток" не може да бъде оставено просто така, Москва ще обмисли следващите си стъпки.

Мълчанието на европейските столици за терористичното нападение на "Северен поток" е недопустимо, подобни действия не могат да останат без отговор. Русия все още не е взела решение дали Северен поток ще бъде ремонтиран, а експертите трябва да дадат становище.

Песков призова следи официалната позиция на Съвета на федерацията в дебата за деблокиране на Facebook и Instagram (забранени в Русия като собственост на корпорация Meta, която е призната за екстремистка в Русия).

Песков не знае дали Путин се е реваксинирал, но уверява, че са взети всички мерки за опазване на здравето на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase