Снимка: БГНЕС

Изданията The Insider и Bellingcat проведоха разследване, което бе публикувано и от Der Spiegel, в което разкриват кой командва и кои негови подчинени координират руските ракетни удари по обекти в Украйна.

Това съобщи рускоезичният сайт “Медуза”, който е обявен за чуждестранен агент от руското правителство.

Става въпрос за секретното подразделение Главен изчислителен център (ГИЦ) към Министерството на отбраната на Руската федерация, което се занимава с насочването на високоточни ракети.

Разследващите твърдят в частност, че именно сътрудниците на това подразделение са осъществили логистиката на руските масирани ракетни удари в Украйна от 10 октомври насам.

Смята се, че това е отговор на Русия срещу взрива на Кримския мост ден по-рано, който по уверенията на спецслужбите на Путин е дело на украинските тайни служби.

За да открият кои работят в ГИЦ, от The Insider и Bellingcat са изследвали данните на десетки хиляди абсолвенти на водещите военни институти в Русия, специализирани в производството и насочването на бойни ракети.

Оказва се, че ракетните специалисти, които след дипломирането си постъпват на работа в ГИЦ, имат регистриран домашен и служебен адрес, който съвпада с този на руския Генерален щаб - Москва, ул. “Знаменка” №19.

Самият център се споменава изключително рядко в медиите, като обикновено функциите му са описвани като “предоставяне на IT услуги” и “автоматизация” на въоръжените сили на Руската федерация.

Авторите на разследването твърдят, че са изследвали метаданните на телефонните разговори на началника на ГИЦ генерал-майор Роберт Баранов.

Анализът на обажданията показва, че след 24 февруари, когато започна войната, до края на април всеки път, преди да бъдат нанесени ракетни удари по цели в Украйна, на Баранов му звънят от един и същи номер.

Той принадлежи на полковник Игор Багнюк, който също има регистрация на “Знаменка” №19, твърдят разследващите журналисти.

Изследването на метаданните на неговите разговори пък им позволяват да разкрият 33-ма служители на подразделението - военни инженери и IT специалисти, които са му подчинени.

Разделени са на три групи, всяка от които програмира траекторията на различен тип високоточни ракети - крилати ракети “Калибър” с морско базиране, Р-500 за комплексите “Искандер” с наземно базиране и Х-101, тип “въздух-земя”.

Журналисти от The Insider са се свързали с хората от списъка по телефона. Всички потвърждават, че това е техният номер, но отричат да работят в ГИЦ, както и да имат нещо общо с ударите в Украйна.

Един от инженерите в условията на пълна анонимност е предоставил снимки на полковник Игор Багнюк и негови сътрудници от маршрутно-изчислителния блок на центъра на фона на сградата на Министерството на отбраната.

Авторите на разследването от Bellingcat са установили, че снимката е от вътрешния двор на “Знаменка” №19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase