Снимка: Bulgaria ON AIR

Войната и балансовият акт на България, имаме ли категорична позиция?

"Това дали ще се гласува предоставяне на оръжие за Украйна от българската армия, не е въпросът, който трябва да тревожи в момента българското общество. Добре е, че НС има председател най-после, може би това беше необходимият акт, за да започне да работи. По-скоро няма да се стигне до гласуване на подобно предложение за решение", заяви експертът по сигурност Славчо Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него мястото на България не е в този конфликт, но има войнолюбци и това са хора, които не са помирисвали война или не са били войници.

"Президентът Зеленски говореше всеки ден, че до края на септември ще бъдат освободени всички окупирани територии", каза той и цитира Николай Хайтов: "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто - да го направиш. Това е част от пропагандната война и един осъзнат стремеж на президента Зеленски да говори неща, които биха му донесли продължаване на тази колосална финансова икономическа и военна помощ", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако Украйна не се ползваше с изключително мощната подкрепа на колективния Запад и на САЩ, тя едва ли би могла да издържи в такъв военен конфликт 2-3 дни.

"Те са наясно, че една политика на нов президент републиканец би променила отношението на САЩ към конфликта, особено след събитията около Кримския мост. Това е една изключително добре замислена и изпълнена терористична операция на много високо ниво, особено в частта оперативна маскировка на придвижването на взривните устройства и загубването на следите им в различни държави. Така се появи и онази история, за това, че България е участвала", уточни Славчо Велков.

Неговото мнение е, че това е част от информационно-психологическия подход.

"За да бъде взривен обектът в момент, когато над него има влак с цистерни с гориво, това означава, че има достатъчно информационно осигуряване къде се намира в този момент. Не изключваме възможността на използване на мощни сателитни връзки, сървъри. Украинските сървъри от доста време вече се намират в чужди ръце, там може всеки да им повлияе, както иска. Това е и кибервойна", категоричен е гостът.

Той смята, че взривяването на Кримския мост е променило някои параметри на средата за сигурност, включително визията за водене на военната операция от страна на Русия и способите за водене, които не са щадящи.

"Обявяването на мобилизация в Русия и особено с обявяването на военно положение в новоприсъединилите се области означава, че Русия променя подхода и си поставя по-решителни цели. Дори се промени физическото командване на операцията. Вероятно този конфликт тази зима няма да приключи", прогнозира Славчо Велков.

Според него заплахата за държавата ни е реална, а не  виртуална и всеки, който си дава сметка за това, което се случва, би трябвало да вземе такива решения, че да я предотвратява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase