Снимка: БГНЕС

Силвио Берлускони твърди, че президентът Зеленски е принудил Русия да нахлуе в Украйна. Тези коментари обаче предизвикваха остри реакции в Италия, а бъдещият италиански премиер може и да го изхвърли от коалицията си.

В още един публикуван запис от среща на Берлускони с депутатите му тази седмица, той казва, че президентът Путин първоначално се е "съпротивлявал" на отговора на атаките на Зеленски срещу района на Донбас в Украйна, но е бил притиснат от "цяла Русия" да реагира.

"Зеленски, според мен. . . остави го, не мога да го кажа", добавя той, под аплодисментите на членовете на неговата партия Forza Italia.

Още по темата
Берлускони е част от дясната коалиция, водена от Джорджия Мелони, която спечели изборите миналия месец. Очаква се той да има влияние върху външната политика, тъй като се предполага, че Антонио Таяни, високопоставен член на неговата партия, ще стане външен министър.

В друг запис, изтекъл тази седмица, Берлускони, който е бивш министър-председател на Италия, каза, че е възобновил старото си приятелство с Путин и е получил 20 бутилки водка и "много сладко" писмо от руския лидер за рождения си ден.

Новите записи създадоха допълнителен срам за Мелони, който е лидер на крайнодясната партия Братя на Италия. Тя многократно е заявявала, че нейното правителство ще бъде пронатовско и ще подкрепи санкциите срещу Русия и изпращането на оръжия за Украйна.

В ясно предизвикателство към Берлускони тя каза вчера: "Италия е част от Европа и атлантическия съюз с високо вдигната глава. Който не е съгласен с този принцип, не може да бъде част от правителството, с цената на несъставяне на правителство."

Въпреки че Берлускони е младши партньор в коалицията на Мелони, тя се нуждае от неговите депутати, за да постигне мнозинство в парламента.

"С нас в правителството Италия никога няма да бъде слабото звено на Запада, ненадеждната нация, толкова любима на нашите многобройни клеветници", добави тя.

Таяни, бивш президент на Европейския парламент, побърза да се дистанцира от речта на Берлускони, твърдейки, че ще потвърди отново "пълната подкрепа" на Forza Italia за Украйна и нейната проевропейска позиция на среща на евродепутатите днес.

Берлускони посети Крим през 2015 г., за да покаже подкрепата си за анексирането на полуострова от Русия предходната година. В изтеклата си реч той твърди, че сепаратистите от Донбас, които бяха нападнати от Зеленски, са изпратили "отчаяна" делегация в Москва, за да умолява Путин да ги защити. "Те казваха: "Владимир, не знаем какво да правим, защити ни." Той бе против всяка инициатива, съпротивлява се, но попадна под огромен натиск от цяла Русия", казва Берлускони, добавяйки, че след това Путин е избрал бързата инвазия, за да се установи правителство от "добри и разумни" хора в Киев.

Лидерите на опозицията Карло Календа, ръководител на партията Azione, и Енрико Лета, ръководител на лявоцентристките демократи, казаха, че изтеклата реч на Берлускони означава, че Таяни вече не е жизнеспособен кандидат за външен министър.

"Думите на Берлускони потвърждават, че Forza Italia е ненадеждна и очевидно е на страната на Русия", каза Календа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase