Снимка: БГНЕС

Хватката на Владимир Путин около властта в Русия може и да отслабва, подкопавана не от кой да е, а от Евгений Пригожин, добре познат като "Готвача на Путин", както и като основател на руска наемническа група "Вагнер", според Института за изследване на войната (ISW).

Критичните забележки относно войната от страна на олигарха Евгений Пригожин биха могли да "подкопаят" имиджа на силата на Путин, според доклад на ISW, публикуван в понеделник вечерта. Пригожин, отдавна смятан за един от най-силните съюзници на Путин, по-рано този месец похвали предложението на чеченския лидер Рамзан Кадиров висш руски генерал да бъде изпратен на фронтовата линия на войната и принуден да "измие срама с кръв". Пригожин предложи "всички тези гадняри", ръководещи армията, да бъдат принудени да се присъединят към него.

Още по темата
Въпреки че Пригожин не е нападнал директно Путин, лошите оценки за представянето на военните от него и други сред руския елит подтикнаха някои експерти да спекулират, че може да се подготвя преврат, който да свали руския президент. Докладът на ISW от понеделник отбелязва, че социалните медии, свързани с Пригожин и групата Вагнер, "все повече коментират неефективността на традиционните руски военни институции и обществени проблеми, които могат индиректно да подкопаят управлението на Кремъл".

"Разказите на Пригожин имат нужните качества, с които да се харесат на националистическия електорат на руския президент Владимир Путин, който отдавна призовава олигарсите да финансират доставките за въоръжените сили, изисква прозрачност за това, което наистина се случва на фронта, и критикува руските висши военни институции за техните провали на фронтовата линия", се посочва в доклада. "Въпреки че Пригожин не се противопоставя и не критикува директно Путин, нарастващата му известност сред националистическата общност може да подкопае привлекателността на Путин като "силен човек" в сравнение с него."

"Появилите се дискусии за гражданска война в Русия може допълнително да нарушат наративите на Кремъл за националното, етническо и религиозно единство в Русия", се добавя в доклада.

Базираният в Киев руски военен експерт Олег Жданов каза по време на интервю за украинско радио по-рано този месец, че Пригожин и Кадиров може да критикуват военните като част от усилията на руския елит да "разклати ситуацията, за да свали Путин".

Организацията за разследваща журналистика Bellingcat и други предполагат, че групировката "Вагнер" може да е публикувала скорошен видеоклип, показващ как руски войски се оплакват от условията и липсата на военна подкрепа като част от усилията за подкопаване на Путин.

Наемниците от групата "Вагнер" също играят нарастваща роля във войната, тъй като руските войски дадоха тежки жертви на фона на яростни украински контраатаки. Частната армия е особено активна в района на Източен Донбас в Украйна.

Миналата седмица Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че наемниците са били „силно“ замесени в продължителна битка за контрол над град Бахмут. Алексей Нагин, старши командир на групата Вагнер, беше убит, докато се сражава с украинските войски близо до Бахмут миналия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase