Снимка: БГНЕС

Най-малко 11 души бяха убити и още 15 бяха ранени на военен полигон в Белгородска област в югозападна Русия в събота, когато двама доброволци откриха огън по други войници, съобщи руското министерство на отбраната.

В изявление на министерството се казва, че двамата стрелци са граждани на бивша съветска република и са били застреляни след нападението.

Министерството определи инцидента като терористична атака.

"Двамата терористи бяха елиминирани с ответен огън",се казва в изявлението, цитирано от руската агенция ТАСС.

Според Baza, руски новинарски сайт с тесни връзки с полицията, стрелбата е станала в 10 сутринта местно време по време на тренировка по стрелба.

Масовата стрелба в събота показва нарастващо напрежение сред руските войски, проблеми, които тормозят армията от началото на войната.

Инцидентът идва и след като десетки хиляди мобилизирани руски мъже са изпратени в Украйна, което се превърна в крайно непопулярен ход, нареден от руския президент Владимир Путин в опит да спре украинския напредък.

Прибързаната мобилизация предизвика гняв в цялата страна и предизвика изселване на стотици хиляди руснаци, които не желаят да участват във войната.

На пресконференция в казахстанската столица Астана в петък Путин каза, че 16 000 мобилизирани войници вече се бият в Украйна и че 222 000 руснаци вече са призовани.

Според местни съобщения повече от 20 новомобилизирани войници вече са били убити в битките в Украйна.

Появиха се и множество видеоклипове, които показват десетки мъже, живеещи в лоши условия в центровете за обучение, докато чакат да бъдат изпратени в Украйна, докато някои от смъртните случаи в руските мобилизационни центрове също показват сериозни проблеми с морала.

По време на обучение един мъж във военна база близо до Санкт Петербург се простреля смъртоносно. Съобщава се, че друг в Сибир си е прерязал гърлото в столова.

Във видео обръщение към Путин, публикувано в събота, група майки на мобилизирани мъже от Брянск, град на по-малко от 100 мили от границата с Украйна, поиска връщането на сина им, наричайки процеса на мобилизация „фарс“.
 

Коментари Напиши коментар

49

Jad

преди 3 месеца

Това което статията не казва е, че двамата (руски източници даже говорят за трима) таджики се опълчили на командира, че не щат да умират за глупости и че да мусулмани. Руският капитан Андрей Лапин им казал, че в такъв случай аллах е страхливец и онези почнали стрелба по капитана и останалите войници.

48

руски

преди 3 месеца

доброволци от сирия или от чечня?

47

Куркапан

преди 3 месеца

Хаирлия да са! Укритие може да си почиват. С подобни новобранци - толкова. Куркапанът, който Путин сам си заложи и сам се хвана в него.