Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Подкрепена от ООН сделка за зърно, която позволи на Украйна да изнесе милиони тонове пшеница, е под напрежение, защото големият брой товарни кораби причини опашка от съдове, които искат да прекосят Черно море.

Корабите, чакащи да отплават към или от украинските пристанища, достигна рекордните 120 в края на миналата седмица, което предизвика нарастващо разочарование в Киев и обвинения в тактика на забавяне от страна на Москва в момент, когато Русия се бори да отблъсне контраофанзивата на Украйна в окупираните региони.

Времето, през което корабите трябва да чакат за инспекции в център за наблюдение в Истанбул, се е увеличило до между 10 и 15 дни от средата на септември, според фирмата за изследване на зърнените пазари SovEcon, от пет на шест дни през първите шест седмици от сделката. Закъсненията предизвикаха призиви за добавяне на още инспектори, за да се отговори на търсенето на големия брой плавателни съдове, използващи маршрута.

Украйна, един от най-големите производители на пшеница в света, няма търпение да изнесе възможно най-много зърно, за да създаде място в своите силози за новата реколта. Според двама служители, запознати с работата по сделката, украинците се тревожат все повече заради изоставането.

„Има малко разочарование в това, че украинците очевидно искат да изнасят колкото е възможно повече“, каза един от тях.

Амир Абдула, служител на ООН, отговарящ за координирането на черноморската зърнена инициатива, призна, че петте екипа от инспектори - които включват представители на Русия, Украйна, Турция и ООН - не успяват да отговорят на търсенето.

"По принцип трябва да накараме всички страни да се съгласят, че трябва да добавим инспектори“, каза Абдула пред Financial Times.

Хората, запознати със сделката - която предстои да бъде подновена следващия месец - казаха, че Русия не е била склонна да изпрати допълнителни инспектори, които да помогнат за повече проверки. Това разгневи украинските власти.

"За момента няма решение от всички членове на [мониторинговия център] за увеличаване на броя на инспекциите, за да се избегне по-нататъшно забавяне на чакащите за инспекция кораби“, каза Юрий Васков, заместник-министър на инфраструктурата на Украйна.

Кремъл не отговори на запитване за коментар относно броя на инспекторите.

Служители на ООН казаха, че изоставането е доказателство за успеха на сделката за зърно, която беше подписана от Украйна и Русия през юли след посреднически усилия на ООН и Турция, като до 16 нови кораба на ден се записват за транспортиране на пратки като част от споразумението.

„Пристигат повече кораби, отколкото някой от нас прогнозираше“, каза Абдула, добавяйки, че близо 7 милиона тона зърно са били изнесени от Украйна от началото на август. „Това е положителната причина защо имаме толкова много кораби.“

Недостатъчната подготовка на някои екипажи и собственици на кораби също е причина някои кораби да се провалят при проверките, което увеличава натоварването на инспекторите.

Но изоставането идва в изключително чувствителен момент, като 120-дневната сделка трябва да бъде подновена на 19 ноември. „Всички са напрегнати и осъзнават, че [в конфликта] се случват важни неща, които могат да провалят сделките със зърно“, каза един човек, участвал в непреките преговори между Украйна и Русия.

Налице е нарастваща нервност сред търговците на зърно, че сделката няма да бъде удължена - с тревожни последици за глобалната продоволствена сигурност. „Ако експортният коридор не бъде подновен, [пазарът на зърно] ще избухне отново“, каза Алекс Санфелиу от компанията за търговия със селскостопански продукти Cargill.

Товарните тарифи в Черно море са се повишили с почти 10 процента през последната седмица, според агенцията за ценообразуване Agricensus - скок, за който търговците обвиняват увеличения риск, че засилената военна дейност може да застраши сделката.

"Разширяването на Черноморската инициатива за зърно е от решаващо значение, тъй като донесе огромни ползи на света чрез доставяне на пшеница в развиващите се страни, изложени на риск от глад, и стабилизиране на световните цени на пшеницата“, каза Джон У.Х. Дентън, генерален секретар на Международната търговска камара, който участва в разработването на сделката за зърно.

Тъй като датата за подновяване наближава, Киев настоява да се разшири споразумението, за да включи четвърто пристанище, големият център за износ на зърно в Николаев. Междувременно Москва настоява за напредък по отложеното споразумение, насочено към износ на руски амоняк.

Един човек, запознат със сделката за зърно, отхвърли опасенията, че тя няма да бъде подновена, като аргументира, че има стимули и за двете страни да продължат. „Повечето от нас твърдо вярваме, че ще бъде удължена“, каза човекът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase