Снимка: БГНЕС

Няколко градове в Украйна, включително и Киев, бяха ударени от ракети днес. Съобщава се за цивилни жертви, както и за множество ранени. Това бе и първата атака над столицата от юни тази година, а според анализаторите тази ожесточеност на огъня е отмъщение заради взривяването на Кримския мост.

Но има и друго интересно нещо - вълната от удари идва два дни след като Русия назначи скандално известен генерал за свой първи генерален командващ на войната в Украйна.

Генерал Сергей Суровикин е роден през 1966 г. в Новосибирск. Той е ветеран командир и генерал от военновъздушните сили, който ръководи руската военна кампания в Сирия през 2017 г., където беше обвинен, че е ръководил бруталната бомбардировка, която унищожи голяма част от град Алепу в Сирия. За тези свои действия той получава медал "Герой на Русия".

Още по темата

В доклад, публикуван през октомври 2020 г., Human Rights Watch го посочи като един от командирите, "които могат да носят отговорност за нарушения" по време на офанзивата през 2019-2020 г. в сирийския Идлиб.

Твърди се, че колегите му в армията са му дали прякора "Генерал Армагедон" заради неговия твърд и неортодоксален подход към воденето на война.

"Суровикин направи звездна кариера във висшите ешелони на Генералния щаб и министерството на отбраната след 2008 г., по време на радикалната военна реформа, която изискваше безпощадност", се казва в доклада на Jamestown Foundation, американски мозъчен тръст за отбранителна политика, добавяйки, че неговата "готовност енергично да изпълнява всякакви заповеди, отхвърляйки всякакви потенциални въпроси, е част от кариерната му автобиография".

Суровикин е лежал два пъти в затвора. Първият път за шест месеца, след като войници под негово командване убиват трима демонстранти в руската столица Москва по време на преврата през август 1991 г., който предшества края на Съветския съюз. По-късно е освободен без съд. Четири години по-късно той получава присъда – по-късно отменена – за незаконна търговия с оръжие.

Първоначално той беше назначен през лятото като началник на южната военна групировка, заменяйки генерал Александър Дворников, който издържа само месеци на поста. Смята се, че той е подобрил ефективността на руските сили, които се бият в Източна Украйна, където лошата комуникация и сътрудничество измъчват армията.

"В продължение на повече от 30 години кариерата на Суровикин е преследвана от обвинения в корупция и бруталност", пишат служители на британското разузнаване в скорошен доклад за повишението на Суровикин да ръководи южната военна група.

"Не съм изненадан да видя какво се случва тази сутрин в Киев. Суровикин е абсолютно безмилостен и почти не пренебрегва човешкия живот", казва пред Guardian бивш служител на министерството на отбраната, който е работил с него. "Страхувам се, че ръцете му ще бъдат напълно покрити с украинска кръв."

Експертите казват, че основната цел на Суровикин в Украйна ще бъде решаването на структурните проблеми, измъчващи руската армия.

Глеб Ирисов, бивш лейтенант от военновъздушните сили, работил със Суровикин до 2020 г., казва, че новият генерал е един от малкото хора в армията, които "знаят как да наблюдават и рационализират различни видове армия".

"Той е много жесток, но и компетентен командир", признава Ирисов. "Но едва ли ще може да реши всички проблеми. Русия изпитва недостиг на оръжие и жива сила."

Според Ирисов Суровикин поддържа добри работни отношения с групата Вагнер, свързана с Кремъл частна военна компания, която воюва в Украйна.

Сред руснаците, които приветстваха назначаването на Суровикин, бяха Евгений Пригожин, основателят на "Вагнер", и силният чеченски лидер Рамзан Кадиров. И двамата мъже преди това изразиха рядка критика към военното ръководство на страната, което доведе до безпрецедентно напрежение в руския елит.

"Сега съм 100% доволен от операцията", написа Кадиров в своя канал в Telegram в понеделник сутринта, за да опише обстрела на Киев, където бяха убити най-малко осем цивилни.

Основателят на "Вагнер" пък заяви пред информационната агенция Live24, че Суровикин е "легендарна личност, родена да служи на родината си", както и че е "най-компетентният командващ в руската армия".

"След като получи заповед през 1991 г., Суровикин беше този офицер, който без колебание се качи в танка си и тръгна напред, за да спаси страната си", каза Пригожин.

По време на опита за преврат през 1991 г., предприет от съветските хардлайнери, Суровикин, тогава капитан, ръководи стрелкова дивизия, която преминава през барикади, издигнати от продемократични протестиращи. При сблъсъка са загинали трима мъже, един от които е бил смазан.

"Изключително символично е, че Сергей Суровикин, единственият офицер, който заповяда да се стреля по революционери през август 1991 г. и всъщност уби трима души, сега ръководи този последен опит за възстановяване на Съветския съюз", пише Григорий Юдин, руски политик учен и социолог. "Тези хора знаеха какво правят. Сега също  знаят."

С назначаването Кремъл може също да се стреми да се пребори с критиките от страна на националистите, които обвиниха армията, че е управлявала лошо войната в Украйна и че не е използвала сурова тактика, за да се опита да принуди правителството в Киев да се подчини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase