Снимка: архив, БГНЕС

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е готов да прати във войната срещу Украйна дори и синовете си - тийнейджъри. Той е повече от верен на Путин, но сред "кумирите" му е и Карл Лагерфeлд, пише Дойче веле.

Рамзан Кадиров е известен като верен съюзник на руския президент Владимир Путин и дори нарича самия себе си негов "пехотинец". Преди няколко десетилетия той бе предан не на Русия, а на Чечения и бе част от ислямските сепаратисти, които в началото на 90-те години на миналия век искаха независимост от СССР. След втората чеченска война обаче се отказа от тях и заедно с баща си Ахмат Кадиров премина на страната на Москва. През 2003 г. бащата стана президент на Чечения, а синът бе назначен за шеф на службите за сигурност.

Още по темата
Оттогава насам Рамзан Кадиров контролира милиция от проруски настроени чеченци, т.нар. "кадировци", ангажирани с неутрализирането на всички видове сепаратистки елементи. Предполага се, че тази милиция е извършила множество нарушения на правата на човека - от отвличания до изтезания и убийства. Твърди се, че Рамзан Кадиров лично е участвал в някои от престъпленията, а "кадировците" са отвличали и бизнесмени, които са изнудвали.

Възходът към властта

След смъртта на Ахмат Кадиров при терористичен акт през май 2004 г. неговият син няма как да го наследи незабавно на поста, но през 2007 г. навършва необходимата възраст от 30 години и Путин го назначава за президент на Чечения. На поста е и до днес и управлява с железен юмрук.

Всеки, възприеман като критик на властите, рискува арест, преследване и присъда по фалшиви обвинения, отвличане или дори смърт. Дисиденти, правозащитници, журналисти и блогъри, както и техните семейства, са в сериозна опасност. В своя глобален доклад от 2022 г. Хюман Райтс Уоч пише: "Рамзан Кадиров продължава безмилостно да смазва всички форми на несъгласие".

Лоялността му към Путин е безгранична

Путин разчита на Кадиров да поддържа стабилността в севернокавказката република и да потиска размириците още в зародиш. Чеченският лидер е дал обещание да "изпълнява всяка военна заповед на върховния главнокомандващ на Русия Владимир Путин". Заради безупречната си лоялност Кадиров се радва на значителни свободи - не се притеснява например да критикува висшето ръководство на Русия за неотдавнашните военни неуспехи и дори призова за използването на тактически ядрени оръжия.

Чеченците от години се сражават съвместно с проруските сепаратисти в Източна Украйна, но едва в края на февруари 2022 г. Кадиров официално обяви, че изпраща свои войници на бойното поле. През март той каза, че чеченските бойци в Украйна са около 1000, но броят им не може да бъде потвърден по независим начин.

Силите на Кадиров са известни и с безпощадността си на бойното поле, и с уменията си в социалните мрежи, където се хвалят с успехите си в Украйна. Много експерти смятат, че това е режисирана пропаганда и поставят под съмнение бойната им ефективност, макар чеченски войници да участваха в бруталната обсада и в превземането на Мариупол.

Кадиров през цялото време остава твърд поддръжник на войната срещу Украйна и дори обеща да изпрати на фронта собствените си синове, които са тийнейджъри. Неотдавна руският президент го повиши в чин генерал-полковник точно за рождения му ден - очевидно "пехотинецът" на Путин продължава да се изкачва в йерархията.

Ценител на лукса

В личния си живот 46-годишният чеченски лидер привлича вниманието с предпочитанията си към луксозни стоки, пише германският t-online. Той разполага с боксова круша, създадена от Карл Лагерфелд за марката "Луи Вюитон", която може да се види на снимки от кабинета му. Спортният комплект, който включва и боксови ръкавици, и шкафче, струва 178 000 евро в лимитираното си издание. Възможно е все пак Кадиров да е купил по-малката, масова и евтина версия, чиято цена е малко под 3500 евро, уточнява t-online. Бойните ботуши "Прада" на чеченския лидер пък са на стойност 1250 евро.

Кадиров има и афинитет към недвижимите имоти. Не е известно точно колко къщи, апартаменти и имоти притежава, но се знае, че е построил имение в родното си село на името на майка си, а в столицата Грозни разполага с поне три луксозни имота. Смята се, че в единия от тях има дори летище и военен полигон.

Медите твърдят, че двете съпруги на Кадиров притежават недвижими имоти на стойност над осем милиона евро, сред които и три апартамента в Москва. На името на благотворителната фондация на чеченския лидер се водят и други собствености като рехабилитационен център, училище и джамия. Кадиров притежава и луксозно имение на стойност седем милиона евро в Дубай, разкри миналата година "Украинска правда". За една година той е летял  14 пъти до Дубай с частен самолет на стойност 80 милиона евро, твърди още изданието. На борда имало дори библиотека.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase