Снимка: Bulgaria ON AIR

Напрежението в Украйна ескалира. Ефектът от санкциите, които са наложени срещу Русия заради военния конфликт, работят от самото начало, но трябва да мине време, за да се види ефектът им върху Федерацията. В момента се вижда предимно върху членовете на ЕС.

Това коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в ефира на "България сутрин".

По думите му, в момента се опитваме да прекъснем 12-годишна зависимост. "В тази наша паника за търсене на алтернативи залитаме в посоки, които тепърва ще трябва да обясняваме. Заменяме един диктатор със зависимост от Азербайджан, чийто президент също не е демократичен лидер.", заяви той.

Още по темата


Според Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество, още през пролетта е решено ЕС да спре вноса на руски петрол, но забраната влиза в сила от декември.

"Това, което се решава, е да се наложи таван на цената на руския петрол, изнасян не за ЕС, а за трети страни от месец декември. Има индиректно влияние. ЕС има сериозен контрол върху собствениците на танкери, застрахователите и банките, които ги кредитират. Идеята е те да контролират договорите и цените, по които се изнася руски петрол за трети страни", коментира той.

Керемедчиев е на мнение, че в дългосрочен план Русия ще бъде уязвена от налагането на санкции.

"Икономиката на Русия върви към севернокорейски стил на поведение. Когато Русия започне да буксува, ще започне да произвежда продукти с ниско качество", подчерта бившият зам.-министър.

В ефира на Bulgaria ON AIR Димитров подчерта, че отказът на България да изнася оръжие за Украйна не се дължи на опасенията, че ще бъдем включени във войната.

"Картата за ядрена заплаха винаги е най-отгоре в плановете на Путин. Тя обаче остава по-скоро като заплаха, отколкото като реално изпълнение, тъй като руската армия вече е в отбранителна позиция. Войната няма да свърши през следващите месеци. Началото на следващата година ще бъде ключово", констатира Керемедчиев.

"Външната политика на страната се води от Министерския съвет. Това, че премиерът Петков хвърли горещия картоф за РСМ и участието на България в общата коалиция срещу Русия, беше погрешен подход. По този начин си блокираха взимането на бързи решения в постоянно променящ се процес", изтъкна той.

"Включването на Паси и Плевнелиев е много добър ход на г-н Борисов", отбеляза Керемедчиев.

Димитров обобщи, че дори самите партийни лидери не са наясно дали ще успеят да съставят правителство. "Може да има външен натиск за съставяне на правителство, но без резултат", заключи той.

Коментари Напиши коментар

29

Вижда се

преди 5 месеца

Европа я връщат в тъмните векове на средновековието на тъмно на студено и вмирисаании хора без да се къпят месеци и години. Това е ефекта от безумната евро политика обслужваща САЩ.

28

Mалорусь

преди 5 месеца

Много време мина бе.. от 2014 година чакаме ефекта!? Не ви згряват главиците май как да им влезете със шпагат отзад. И тези зтатии ги съкратете народа ни отдавна не го е еня за това, просто споделям!

27

Анонимен

преди 5 месеца

За един месец отстъпление руснаците изоставиха повече годна бойна техника, отколкото Украйна получи от НАТО за 7 месеца. Мобилизираните необучени руснаци са осъдени да загинат или да се предадат в плен. Ако се предадат заедно с танк с пълен боекомплект, Украйна им плаща в долари 50 бона. За бойна машина на пехотата 25 бона. Реактивна залпова система 15. Самоходно оръдие 10. За бойна бронирана машина 5 бона.