Снимка: БГНЕС

Оттеглянето на Русия от ключов украински град през уикенда предизвика недоволство от места, от които това едва ли би могло да се очаква – държавните медии, които обикновено представят войната на Москва в бляскави краски.

Още по темата

Поредицата от смущаващи военни загуби през последните седмици представлява предизвикателство за известните водещи на руските новинарски емисии и политически дискусионни предавания, които се чудят как да обрисуват украинските завоевания по начин, който все пак да е благоприятен за Кремъл.

В поддържани от националистически коментатори и прокремълски анализатори блогове в социалните медии отдавна се изразява разочарование от неуспехите на бойното поле, а след украинското контранастъпление миналия месец около Харков на североизток недоволството нарасна. Сега обаче, то избива в предаванията на държавната телевизия и по страниците на поддържаните от властта вестници.

Държавните медии възприемат по-малко примирителен тон в момент, когато президентът Владимир Путин се сблъсква с широко разпространено недоволство в Русия от наредената от него частична мобилизация на запасняци, а правителствените служители се мъчат да обяснят плановете за анексиране на украински региони, които успоредно с това биват отвоювани от силите на Киев.

"Руското поражение в (региона на) Харков и Лиман заедно с неуспеха на Кремъл да проведе частична мобилизация по ефективен и справедлив начин коренно променят руското информационно пространство", заяви в доклад базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната.

В неделя, след като Украйна си върна източния град Лиман, използван от руските сили като важен логистичен и транспортен център, медийни съюзници на Путин изоставиха учтивостите и по-директно разкритикуваха неговата армия, като казаха, че са необходими по-решителни мерки в името на победата.

"Това, което се случи в събота в Лиман, е сериозно предизвикателство за нас", каза в неделя в ефир водещият на дискусионно предаване в най-гледаното време по държавния телевизионен канал "Россия 1" Владимир Соловьов, един най-големите клакьори на Кремъл. "Трябва да се стегнем, да вземем непопулярни, но необходими решения и да действаме."

Украинските сили си върнаха Лиман един ден след като Москва отпразнува своята незаконна анексия на четири украински региона, в това число Донецка област, от която близо 40 процента, сега включително Лиман, са под контрола на Киев, предава БТА.

Този ход подготвя почвата за евентуално настъпление на украинските войски още по-нататък в територии, за които Москва незаконно претендира, че са нейни. Украинските сили направиха още завоевания при своята контраофанзива на поне два фронта вчера, напредвайки тъкмо в районите, за които Русия предприе стъпки да ги погълне.

Лидерът на руската Чеченска република в Северен Кавказ обвини генерал за отстъплението в Лиман. В публикация в интернет Рамзан Кадиров, който е отявлен поддръжник на Кремъл, каза, че некомпетентността на генерала е била "прикрита от по-висшестоящи ръководители в генералния щаб", и призова да бъдат предприети "по-драстични мерки".

Материал за отстъплението в Лиман, публикуван в подкрепящия Кремъл популярен руски таблоид "Комсомолская правда", обрисува мрачна картина на руската армия. В материала, публикуван в неделя, се казваше, че руските сили в Лиман са страдали от недостиг на доставки и жива сила, лоша координация и тактически грешки, за които са били отговорни военни служители.

"Като че ли винаги е било така", заяви цитиран в материала неназован войник, който е бил част от групата, оттеглила се от Лиман към Кремина – друг стратегически важен град, към който се е прицелила украинската армия. "На практика няма комуникация между различните подразделения."

В съобщения в мобилното приложение Телеграм руски военни кореспонденти, работещи за държавните медии, също изразиха притеснение от информациите за отстъплението, а някои изказаха безпокойство от по-нататъшно украинско настъпление към Кремина.

"Изглежда, че въоръжените сили на Украйна пробиха нашата отбрана, изминавайки 30 километра в посока към Луганск за два дни . . . Така те дори не дават време (на руските сили) да се установят близо до Кремина. Ехаа", написа кореспондентът на "Россия 1" Александър Сладков в своя канал в Телеграм, който в момента има почти 940 000 последователи.

Водещи на популярни новинарски емисии и политически дискусионни предавания по държавния телевизионен канал "Россия 1" в неделя описаха загубата на Лиман като "тежка ситуация".

В неделя войници, цитирани от държавните медии, направиха анализи на ситуацията, които поне отчасти съответстваха на анализа на Путин: те обвиниха НАТО за трудностите, които изпитва руската армия, като казаха, че членове на алианса предоставят оръжия и дори бойци на Украйна.

"Това не е игра, това вече от дълго време не е игра", заяви войник пред репортер на "Россия 1" в Донецка област. "Това е старателно, очевидно настъпление на армията на НАТО."

В подкрепа на своето твърдение войникът заяви, че в комуникациите, прехванати от руската армия, участват хора, говорещи румънски и полски; войникът не обясни как той или другите войници биха могли да разпознаят тези езици.

Известни медийни личности също повториха аргумента, изтъкван от Путин.

Соловьов – водещият на предаване в най-гледаното телевизионно време, подчерта в своето шоу в неделя, че Москва "няма работа с Украйна – това  за нас е минало. Имаме си работа с целия блок НАТО, с мощта на неговия военно-промишлен комплекс."

Той предупреди "да не се очакват добри новини" от бойното поле в скоро време. "Нужна е голяма воля и стратегическо търпение", каза Соловьов. /БТА, Илиян Могиларски

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase