Снимка: БГНЕС

За пръв път от началото на конфликта в Украйна е сериозно повредена стратегическа трансгранична инфраструктура - морските газопроводи "Северен поток-1" и "Северен поток-2" с обща мощност 110 милиарда куб. метра. В момента на аварията газопроводите не се използваха, но съдържаха стотици милиони куб. метра технологичен газ, отбелязва руският в. "Комерсант" в коментар за установените в понеделник течове.

Още по темата
И европейските страни, и Русия смятат, че вероятната причина е диверсия, но засега никой не е поел отговорността за атаката, изисквала модерни технически средства. Проверката на газопроводите може да отнеме седмици, а възстановяването им - месеци, дори години, което изключва възможността да се използват за доставки в Европа тази зима. Впрочем Европа засега не изразява особено безпокойство, добавя вестникът.

Нито за Русия, нито за Германия има някакъв смисъл да разрушават газопроводите, но обвинения срещу Москва със сигурност ще има, затова темата не бива да се премълчава, пише "Росийская газета".

Евентуалната диверсия безспорно не носи никаква полза на Европа, освен може би на някои радикални природозащитници. Цените на газа току-що бяха спаднали под 2000 долара за 1000 куб. метра и ето че аварията може пак да тласне котировките нагоре, разсъждава аналитикът Александър Потавин.

Това може би е изгодно за продавачите на втечнен природен газ (ВПГ), най-вече американски - за тях Европа е премиен пазар и възможността да увеличат доставките е доста примамлива. В света обаче има недостиг на ВПГ и европейският пазар бе готов да погълне допълнителни количества, дори ако газопроводите работеха. А и не бива да се надценяват възможностите на продавачите - финансови, технически, административни, допълва маркетологът.

"Взгляд" анализира възможни причини за инцидентите и отхвърля например версията, че тръбите са били пробити от котвата на кораб, спрял над тях, както се случило в Хонконг през 2013 г. По-вероятно е според изданието използването на подводен дрон камикадзе - унищожител на мини, управляван от надводен кораб чрез оптичен кабел.

Различни страни разработват днес стотици подводни апарати, сред които подходящи за целта; повечето дори включват елементи на изкуствен интелект. Дронът може да е извършил диверсията, действайки в автономен режим, посочва военният експерт Вадим Козюлин.

Диверсията отваря кутията на Пандора. Мълчанието на западните политици по повод експлозиите на една европейска инфраструктура означава, че конфликтът значително ескалира и украинската криза се прехвърля директно на територията на ЕС, заявява "Независимая газета".

Кой точно е организирал експлозиите на тръбите от "Северните потоци" - Варшава, Киев, Вашингтон или "частни диверсанти" - вече няма значение. Щом може да бъде взривен газопровод, притежаван от европейците, защо да не може да бъде взривен някой химически завод в Германия или американска АЕЦ - нали тези предприятия използват руско гориво.

Взривяването на неработещите газопроводи не нанася допълнителни щети на Русия. Затова очевидната цел на диверсиите е да се интернационализира военният конфликт, военните действия да обхванат и територии на трети страни. Рисковете от разрушаване на промишлена инфраструктура и провал на доставки за износ явно нарастват, констатира руският всекидневник.
(БТА)

 

Коментари Напиши коментар

295

некой си

преди 1 месец

Това заслужават руските пяндета! А нашия руски газопровод кога ще го взривят?

294

СЪДБА

преди 1 месец

ДЕЦАТА НА РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ И ДЕПУТАТИ СИ ЖИВЕЯТ ЖИВОТА В НАТОВСКИТЕ ДЪРЖАВИ,А НА БЕДНИТЕ РУСНАЦИ ДЕЦАТА ГИНАТ В ОКОПИТЕ НА БЕЗУМНАТА ВОЙНА!

293

Анонимен

преди 1 месец

Путин гръмна газопроводите, защото няма друг начин да засегне ЕС.