Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън трябва да каже дали страната му стои зад изтичането на газ в Балтийско море, каза днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Франс прес.

Още по темата
"Американският президент е длъжен да отговори на въпроса дали Съединените щати са изпълнили заплахата си", написа Захарова в "Телеграм", припомняйки изявление на Байдън. Той заяви на 7 февруари, че Вашингтон ще "сложи край на" проекта "Северен поток 2", ако Русия започне военна офанзива в Украйна.

Сега американският президент "трябва да носи отговорност за думите си. Европа трябва да знае истината", подчерта Мария Захарова.

Причините за откритите течове от двата газопровода "Северен поток" все още не са известни.

По-рано днес Кремъл заяви, че е "глупаво и абсурдно" да се подозира Русия, че стои зад течовете, след като Киев осъди "планирана терористична атака" от нейна страна срещу европейските държави. "Виждаме истеричната реакция на поляците (и) огромните печалби, направени от американските доставчици на втечнен природен газ, които умножиха доставките си на европейския континент", каза Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по маршрутите на двата газопровода "Северен поток". На самолетите и плавателните съдове е забранено да се приближават на по-малко от 5 морски мили (9 километра) от мястото на инцидента, предаде ТАСС.
(БТА)
 

Коментари Напиши коментар

327

Анонимен

преди 1 месец

САЩ са терористична държава

326

Кой

преди 1 месец

Ами то се знае кой партнерите на хеуропата.

325

Аа

преди 1 месец

*** как ще каже деменцията не знае на кой свят се намира.