Снимка: Bloomberg

Неистовото купуване на втечнен природен газ от Европа означава, че е вероятно тази зима да има достатъчно от горивото за производство на електроенергия, за да компенсира доставките от Русия, според BloombergNEF.

Регионът може да внесе почти 40% повече LNG през следващата зима, отколкото през предходната година, и може да увеличи покупките през следващото лято с около 14%, за да възстанови загубените запаси, каза BNEF в доклад, публикуван във вторник. Заедно с унищожаването на търсенето от по-високите цени на енергията, тези доставки са достатъчни, за да покрият пълното спиране на руските тръбопроводни потоци от 1 октомври, се казва в съобщението.

За да набавят допълнително гориво, европейските купувачи ще трябва да закупят 90% повече LNG на спот пазара, отколкото са осигурили по дългосрочни договори, което допълнително засилва конкуренцията с Азия. Това ще подкрепи глобалните цени на газа, които скочиха, откакто Европа се опита да намали зависимостта си от Русия, след като най-големият й доставчик нахлу в Украйна в края на февруари.

"Повишените спот цени на втечнен природен газ ще се запазят, тъй като Европа трябва да поддържа привличането на всички налични доставки на втечнен природен газ, оставяйки много малко за Азия“, каза BNEF. Китай и нововъзникващите азиатски пазари вероятно ще видят по-нисък внос.

Съгласно централния сценарий на BNEF, който предполага метеорологични условия в съответствие със средните за последните 10 години и липса на руски газови потоци, Европа се очаква да внесе 40 милиона тона LNG тази зима и малко повече през лятото, за да попълни запасите. Това би оставило 12 милиона тона спотов обем за Азия през периода, за който се смята, че се нуждае от само 8 милиона тона повече от договорените доставки.

Студената зима в Северна Азия обаче ще отклони 5,6 млн. т от Европа, главно за да подхрани търсенето в Япония, а последващото горещо лято ще доведе до увеличаване на този брой до 6,9 милиона през следващите 12 месеца, според доклада. Този сценарий вероятно ще доведе до повишена ценова конкуренция.

Междувременно повече руски LNG ще отива в Китай, където зимното търсене се очаква да спадне с 16% спрямо година по-рано. Прогнозата е, че потреблението в Япония ще спадне с 8% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на 2021 г., тъй като нацията включва въглищни централи, докато търсенето в Южна Корея може да нарасне с 10% на годишна база поради натрупването на запаси, показва докладът, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Предлагането вероятно ще се увеличи само незначително тази зима, което ще донесе малко облекчение на затегнатия пазар, каза BNEF. Рисковете за производството включват забавяне на рестартирането на проекта Freeport LNG в САЩ и проблеми с доставките от Египет и Нигерия.

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 2 месеца

До СВОЙПък фашистите в ЕС си греят помещенията само до 20 градуса - мислеше си Федя докато разбиваше леда във външния си *** в Мухосранск.

115

До дончо

преди 2 месеца

Дончо, тя ги спря отдавна. На кой свят си? Да си ги държи. Да не им спрем тампоните

114

Дончо

преди 2 месеца

Време е Русия да започне да налага санкции на Европа и Америка. Спира газ, нефт, метали, ядрено горива и ... всичко.