Снимка: Twitter

Руските войски пристигнаха на ГКПП Верхни Ларс на границата с Грузия, където са се струпали хиляди млади руснаци, опитващи се да избягат от Русия заради обявената от Путин мобилизация.

Очевидци разказват, че поставят блокада, пише в Twitter беларуският журналист Тадеуш Гичан.

ФСБ (на която докладват граничарите в Русия) е потвърдила, че на границата са изпратени военни, но само "като резерв в случай, че резервистите се опитат да нарушат границата и да напуснат страната със сила".

Някои отчаяни руснаци вече са се опитали да преминат нелегално границата. Казахстанските граничари публикуваха снимки на трима задържани руснаци на руско-казахстанската граница в Костанайска област.

Гичан пише също, че в някои части на Русия наборниците получават списък с нещата, които трябва да купят, заедно с документите си за повикване. Той включва абсолютно всичко - от комплект за първа помощ до ботуши и спален чувал. Единствените незадължителни елементи са бронирана жилетка и каска.

На видео, публикувано от друг потребител в социалната мрежа, се вижда как жена, която изглежда има дългогодишен военен опит, дава указания на мобилизираните какво да вземат със себе си. Това включва турникети, лекарства и дори женски превръзки и тампони.

След като получава въпрос от страна на войниците: "Значи нищо от това няма да ни бъде дадено?", жената гневно отговаря: "Тези неща трябва да са ваши! Дават ви се униформа и оръжие, всичко, което е свързано с армията."

След това жената продължава да изброява нещата, които наборниците трябва да намерят - лекарства и турникети, тъй като там нямало за всички тях. Войниците казват, че няма турникети в аптеките, а тя ги призовава да претършуват аптечките в автомобилите си.

"Не се смейте, попитайте жените, майките, приятелките си за превръзки и тампони. Най-евтините женски превръзки и най-евтините тампони. Знаете ли за какво са ви? Когато ви застрелят, поставяте тампона в раната, той се разширява и притиска страните. Научих това в Чечения", заявява жената.

Коментари Напиши коментар

175

до 175

преди 3 месеца

А ти при мобилизация,къде ще бъдеш,панелен Рамбо?

174

За слава путину

преди 3 месеца

Ами то не е лошо и снаряди да си носят.Явно с голям ентусиазъм ще избиват нацисти.

173

Анонимен

преди 3 месеца

ЖЕНАТА ИМ ГОВОРИ ХУБАВО. Ако човек се снабди с бронежилетка с най-висок клас на защита и по мярка е по-добре, отколкото да му дадат армейска. Ама така е като в България ни пази НАТО а няма казарма... лежте на това уше Казармата трябва да се върне задължително даже и за жени както е в Израел.