Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му очаква рекордно висока реколта от зърно през 2022 г., предаде АФП.

Москва обвинява западните санкции заради Украйна, че възпрепятстват износа ѝ, особено за бедните страни.

"Предварителната оценка (за 2022 г.) вече възлиза на 150 млн. тона, от които около 100 млн. тона пшеница. Това ще бъде рекорд в историята на Русия", заяви Путин на предавана по телевизията среща по въпросите на селското стопанство.

По думите на Путин "вече са прибрани 138,7 млн. тона зърно".

От няколко седмици Русия обвинява западните държави, че възпрепятстват износа ѝ на селскостопански продукти, като настоява, че ситуацията създава риск за световната продоволствена сигурност.

"Доставката на нашето зърно и нашите торове в чужбина за съжаление остава... трудна", каза Путин. "Санкциите срещу Русия рискуват да доведат до по-нататъшно влошаване на ситуацията, до глобална продоволствена криза", добави той.

Путин неведнъж е критикувал споразумението, постигнато през юли в Истанбул, с което беше отменена блокадата върху износа на зърно от Украйна.

Един от най-големите износители на зърно в света, Украйна беше принудена да спре почти всички доставки, след като Русия започна войната.

Путин настоява, че зърното отива главно за европейските страни, а не за по-бедните държави.

"Зърното от Украйна продължава да заобикаля най-бедните страни", заяви Путин. "Към 23 септември от 203 кораба, които напуснаха пристанищата на Украйна, само четири са стигнали до най-бедните страни по програмата на ООН."

Украйна и европейските държави отхвърлиха тези обвинения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase