Снимка: архив, БГНЕС

"Рязко конфронтационната спрямо Москва риторика" в словото на президента на САЩ Джо Байдън пред Общото събрание на ООН определяше "идеологическите ориентири за лидерите на т. нар. прозападен лагер", които "без притеснение заплашваха Русия с всички достъпни наказания и призоваваха към дипломатически бойкот на Москва", заявява в коментар за форума московският официоз "Росийская газета".

Още по темата
Според вестника приключилата седмица на високо равнище на Общото събрание е "потвърдила", че "Белият дом смята да качва още повече градуса на конфликта в Украйна". Изданието цитира ироничното изказване на руския външен министър Сергей Лавров, че американците явно били искали да сменят лозунга на Киев "Украйна е Европа" с принципно нов по смисъл - "Европа е Украйна". И припомня изразената пред журналисти оценка на Лавров за колегите му от "колективния Запад": "Те са егоисти. Няма да търсят баланс на интересите, само собствената си изгода. Мислят само за себе си". "Общото събрание демонстрира, че Евросъюзът няма интерес от каквито и да било контакти с Москва", заключава официалното издание.

Всекидневникът коментира и "изтекла информация" за "плановете на англосаксонците да реформират ООН и да отнемат от Москва правото на вето в Съвета за сигурност". По данни на изданието Москва не вижда като бъдещи членове на съвета нито Германия, нито Япония, но пък отбелязва, че Лавров е посочил като "достойни кандидати за постоянно членство Индия и Бразилия при задължително същевременно повишаване на профила на Африка".

Колкото до отнемането на правото на вето, което има Русия, Москва не гледа сериозно на тази инициатива, защото този план няма как да бъде осъществен, без да се разруши цялата структура на ООН, пише "Росийская газета".

Важен елемент от Общото събрание бе опитът на англосаксонския блок да спечели симпатиите на страните от Африка и Латинска Америка главно чрез раздавани от трибуната щедри и неизпълними обещания. Но бившите колонии едва ли пазят приятен спомен за бившите си европейски поробители. Нямат и доверие към думите им, твърди московският официоз. Според него обаче Общото събрание демонстрира, че "руският дипломатически влак ефектно и целеустремено е завил на юг".

Срещите с представители на големи и малки африкански държави с различно ниво на икономическо развитие заеха почти половината време от програмата на Лавров в Ню Йорк. Русия защитава най-бедните страни от Африка, обсъждайки доставките на продоволствието, извозвано от Украйна в рамките на "зърнената сделка". Москва разбира опасенията на африканските си партньори по повод енергийната им сигурност при рязко нарастващите световни цени и е готова за контакти по тези въпроси. Федерацията в съкратени срокове преориентира дипломатическата си дейност към други насоки, перспективни за туризма и бизнеса - Африка, Латинска Америка, Азия, се казва в материала.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase