Снимка: БГНЕС


Украинският президент Володимир Зеленски отправи призив към руснаците във вечерното си обръщение, като предупреди, че Путин съзнателно "изпраща гражданите на смърт".

Говорейки на руски език, Зеленски призова силите на Москва да се предадат, като заяви: "Никой няма да узнае обстоятелствата на вашата капитулация".

Още по темата

Това се случи само няколко часа след като Русия прие закон за затягане на наказанията за доброволно предаване и дезертьорство след частичната мобилизация, предава БГНЕС.

"По-добре е да откажеш да получиш военна повинност, отколкото да умреш като военен престъпник в чужда страна."

"По-добре е да избягаш от престъпна мобилизация, отколкото да бъдеш осакатен и след това да отговаряш в съда за участие в агресивна война.

"По-добре е да се предадеш на украинската армия, отколкото да бъдеш убит.", заяви украинският президент.

Също така в интервю през френски репортери той каза, че е и "шокиран" от факта, че Израел не е предоставил на Киев противоракетни системи, които да му помогнат да противодейства на руските атаки.

Зеленски е поискал оръжията малко след началото на войната през февруари. Той е споменал израелската система " Iron Dome", която често се използва за прехващане на ракети, изстрелвани от палестински бойци в Газа.

"Не знам какво се е случило с Израел. Честно казано - в шок съм, не разбирам защо не можаха да ни дадат противовъздушна отбрана", каза той.

Коментарите на Зеленски бяха по-силни от тези, които той направи през март, когато упрекна Израел за нежеланието му да изпрати оръжия. Тогава Израел не се ангажира, като заяви, че ще помогне на Украйна с каквото може.

Израел, който осъди руското нахлуване, се опасява да не обтегне връзките си с Москва, която е сила в съседна Сирия, където израелските сили често атакуват проирански милиции.

"Разбирам - те са в трудна ситуация по отношение на ситуацията със Сирия и Русия", каза Зеленски, като добави, че не отправя обвинения.

"Аз излагам фактите. Разговорите ми с израелското ръководство не са допринесли с нищо за подпомагане на Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase