Снимка: Twitter

В социалните мрежи снимки и видео документират началото на мобилизацията. Първият пълен ден от първата мобилизация на Русия след Втората световна война предизвика емоционални сблъсъци в наборните центрове и дори признаци на протест, докато изглеждаше, че Русия може да обмисля да мобилизира много повече от 300 000 нови войници, заявени от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Една жена в малко село в Закаменски район на Бурятия, в Източен Сибир, каза, че за първи път е почувствала, че нещо не е наред, когато кучетата започнали да лаят около полунощ. В общност от 450 души главата на селото ходел от къща на къща, опитвайки се да раздаде повече от 20 призовки.

Докато мъжете се събирали преди да заминат на следващата сутрин, тя каза, че някои пиели водка, докато други се прегръщали и си казвали да се пазят. Жени плачеха и прекръстваха малкия микробус, който откара мъжете им далеч от тях.

"Това не е частична мобилизация, това е 100% мобилизация", казва Александра Гармажапова, президент на Фондация "Свободна Бурятия", активистка група, която докладва за набора в региона. Въпреки уверенията, че Русия ще търси мъже, които наскоро са служили в армията и имат боен опит, активистите посочиха редица случаи на мъже на 50-годишна възраст, получаващи предизвестия за набор. Една жена твърди, че неин 52-годишен роднина е получил призовка малко преди президентът да обяви плана си за мобилизация.

Янина Нимаева, журналистка от Улан-Уде в Бурятия, се оплака, че 38-годишният й съпруг е получил известие за набор, въпреки че никога не е служил в армията. "Ти нямаш ли пет деца?", попитаха го. Съпругът ми се засмя и каза "да, пет деца". "Е, добре, очаквайте призовката си", разказва тя. "Разбрах, че имаме квота. Нашата област трябва да събере 4000 войници“, допълва Нимаева във видео, адресирано до областния управител. "Но трябва да се спазват някои параметри и принципи на тази частична мобилизация."

Някои от мъжете, изпратени да се бият, не пият водка само по време на изпращането си, а през целия път. Кадри показват как наборници от автобуси, спрели за почивка, вече са качили градуса.

"Какво ще правим? Къде отиваме? Кой по дяволите... знае…", казва пиян войник в клип, разпространен в Twitter.

"На групата мобилизирани руснаци им отне няколко часа да се напият", пише беларуският журналист Тадеуш Гичан в профила си в социалната мрежа.

Друго видео, публикувано то Гичан пък показва как още една група мобилизирани мъже, които скоро ще бъдат войници, се бият помежду си. Те също са пияни. 

Но това не е единственото доказателство, че съществува известно напрежение сред мъжете, изпратени на война. Скандал е избухнал и сред наборници, които е трябвало да бъдат превозени със самолет. "Това са войниците, които не са вербувани от затвора... Не съм експерт, но си представям, че моралът и дисциплината сред резервистите ще бъдат огромен проблем", пише коренспондентът на The Guardian в Русия Андрю Рот.

Друго видео, разпространено в руската социална мрежа "Телеграм" доказва и твърденията, че за войната се вербуват и възрастни мъже. В него 63-годишен пенсионер, страдащ от диабет и исхемична болест, разказва, че също е получил повиквателна за фронта.

"Аз съм подполковник Александър Алексеевич Ермалаев. Роден съм през 1959 година. Мобилизираха ме на 22 септември. Медицинска комисия нямаше. Лекарят каза, че с моите болести мога да отида на война. Казаха ни, че ще имаме две седмици подготовка и отиваме на фронта. Според указа на президента могат да бъдат мобилизирани хора до 55 години. А аз съм на 63", казва Александър във видеото.

Още в първите часове след речта на Путин, млади мъже масово се втурнаха да напускат страната. Цените за самолетен билет достигнаха колосални суми, а на сухопътните граници се образуваха километрични опашки. За да избегнат правилото, че не могат да преминат границата пеша, много отчаяни руснаци наемат скутери, с които да изпреварят задръстването, но и да излязат от страната през границата с Грузия. Подобна техника се използва от бежанците, които наемат колела от Русия, за да преминат на територията на Норвегия.

Коментари Напиши коментар

294

Милен

преди 2 месеца

Ами да се спасяват разбира се. Напълно ги подкрепям. И аз да съм и аз така ще направя.От къде на къде ще ги мобилизират. Това да се бориш за държавата е било едно време. Всичко сега се предизвиква от политиците, които, да не използвам друга дума, въобще не ги интересува за народа.

293

Анонимен

преди 2 месеца

Който е ходил на нашето море тази година може и да е имал късмета да види украинските мъже "бежанци" - запасняци духнали от армията. Наглост до безобразие пък тръгнали руските да плюят! Ако обичате като пишите за едните, пишете и за другите!

292

Кико

преди 2 месеца

Нагли,нахални .! Само който е работил с тях, ги познава добре ***