Снимка: БГНЕС

Германия обяви, че национализира вносителя на газ Uniper, а Великобритания ограничи цената на едро на електроенергията и газа за предприятията в последните действия на Европа за запазване на осветлението и отоплителните уреди през зимата, докато войната в Украйна се изостря, пише Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин допълнително засили ценовите проблеми на световните енергийни пазари, като повиши цените на петрола и газа, обявявайки частична военна мобилизация, заплашвайки да свие още повече световните доставки на горива.

Още по темата

Цените на природния газ и електроенергията в Европа се повишиха рязко, тъй като Русия намали износа на горива в отговор на западните санкции заради нахлуването си в Украйна. Това принуди потребителите да се борят с високи сметки, а комуналните дружества - с ликвидността.

„Наложи се да се намесим, за да спрем срива на бизнеса, да защитим работните места и да ограничим инфлацията", заяви британският министър на финансите Куаси Куартенг, цитиран от БГНЕС

Докато много предприятия се борят с по-високите сметки, повече от 20 британски доставчици на електроенергия фалираха, тъй като правителственият ценови таван им попречи да прехвърлят пълния ефект от нарастващите разходи за гориво върху домакинствата.

След днешното изявление на Путин цените на природния газ в Европа се повишиха и достигнаха 212 евро за мегаватчас (MWh), което все още е под тазгодишния връх от около 343 евро, но е с над 200% по-високо от преди година. Цените на петрола се повишиха с 2 %.

Европейският съюз, който някога разчиташе на Русия за около 40% от нуждите си от газ, се надпреварва да търси други доставчици.

"Този (руски) ход може да доведе до призиви за по-агресивни действия срещу Русия по отношение на санкциите от страна на Запада", каза Уорън Патерсън, ръководител на отдел "Изследване на суровините" в ING.

Германската компания Uniper, която някога беше силно зависима от вноса на руски газ, е сред най-потърпевшите. Тя е изправена пред криза с ликвидността, след като Русия затвори кранчето, което доведе до покачване на цените.

След като усилията да се подпомогне енергийната компания с многомилиардна парична инжекция се оказаха недостатъчни, правителството се съгласи да закупи останалия дял, притежаван от финландската Fortum, за да запази компанията, като по този начин държавата придоби дял от 99%.

Направи всичко възможно

"Държавата ще направи всичко възможно, за да запази стабилността на компаниите на пазара", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, обявявайки решението за Uniper, както и други стъпки, които да помогнат на Германия да избегне разпределението на енергията тази зима.

Споразумението включва капиталова инжекция в размер на 8 млрд. евро, съобщиха от Uniper, като с този ход общата капиталова инжекция на правителството до момента достига най-малко 29 млрд. евро.

В сравнение с много други страни в Европа Германия е по-зависима от руския газ, доставян предимно по газопровода "Северен поток 1". Русия спря потоците по тръбопровода, обвинявайки западните санкции, че възпрепятстват работата му. Европейските политици нарекоха това претекст и заявиха, че Москва използва енергията като оръжие.

Германското правителство вече постави под попечителство "Газпром Германия" - подразделение на контролирания от Кремъл "Газпром", и дъщерно дружество на руската петролна компания "Роснефт", което на практика е национализация. По-малките компании също поискаха помощ.

Главният изпълнителен директор на Fortum Маркус Раурам заяви, че продажбата на дела на компанията в Uniper е болезнена, но необходима стъпка, като добави, че компанията, чийто мажоритарен собственик е финландската държава, е загубила около 6 млрд. евро от инвестицията си в Uniper.

Потокът на руски газ към Европа през Украйна продължи, но на по-ниски нива. „Газпром“ заяви, че в сряда ще достави 42,4 млн. куб. м газ за Европа през Украйна, което съответства на данните от последните дни.

Източните газови потоци по газопровода Ямал-Европа за Полша от Германия бяха спрени днес, докато руските доставки през Украйна останаха стабилни.

В САЩ сенатори от Демократическата и Републиканската партия предложиха във вторник администрацията на американския президент Джо Байдън да използва вторични санкции срещу международни банки, за да засили плановете за ограничаване на цените на руския петрол от страните от Г-7.

Москва заяви, че ако бъде въведено такова ограничение, ще прекъсне всички потоци от нефт и газ към Запада.

Ходът на американските законодатели дойде часове преди Путин да нареди първата в Русия мобилизация след Втората световна война, като предупреди Запада, че ако продължи да извършва това, което той нарече "ядрен шантаж", Москва ще отговори с огромния си арсенал.

Няколко държави забраниха вноса на руски суров петрол и горива, но Москва успя да запази приходите си чрез увеличаване на продажбите на суров петрол в Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase