Снимка: БГНЕС

Полетите с еднопосочен билет от Русия се разпродадоха буквално за минути, след като по-рано днес руският президент Владимир Путин обяви незабавната мобилизация на 300 000 резервисти, предаде Ройтерс.

Още по темата
Обръщението на Путин, излъчено рано сутринта на запис, предизвика страх и паника, че на мъжете, годни да носят оръжие, повече няма да бъде разрешено да напускат страната.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу увери, че мобилизацията ще бъде ограничена само до тези, които имат опит като професионални войници и че студенти и наборници няма да бъдат свиквани под знамената.

Въпреки това Google Trends показа рязко увеличение на търсенето в "Авиасейлс" (Aviasales), най-популярният сайт в Русия за покупка на самолетни билети.

Данните на сайта показват, че всички директни полети от Москва до Истанбул и Ереван са напълно разпродадени. И двете страни не изискват визи на руските граждани.

Няма билети и за някои полети с прекачване, като например през Тбилиси, а същевременно най-евтините билети до Дубай струват 300 000 рубли (5000 долара), или пет пъти повече от средната месечна заплата в Русия.

Според данни от Google Trends в последните часове руснаците все повече търсят в най-популярната търсачка как да избягат от страната си.

Търсенето се е увеличило още на 20 септември - след обявяването на "референдумите" за анексиране на Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие, и преди изявлението на Владимир Путин за частична военна мобилизация в Русия.

Ръстът на търсенията започва в 00:00 ч. на 20 септември, а пикът след това е в 3 ч. на 21 септември. Данните обаче показват, че все повече руснаци търсят в Google как да напуснат страната си, като стойностите са дори по-високи около 10 ч. тази сутрин.

Данните от Google Trends бяха оповестени от Kyiv Independent вечерта на 20 септември, като плановете за анексиране съвпаднаха и със спекулациите, че ще бъде обявена мобилизация, след като руският парламент прие по-строги наказания за дезертьори по време на мобилизация и военно положение. Путин потвърди очакваната новина днес.
 

Коментари Напиши коментар

174

Чико

преди 2 месеца

Не са глупави, макар и да ги мислим за такива. Добре знаят, че американците само с дронове и прашки ще ги ошибат. Като гледам купчините изгоряла, изоставена и дефектна руска техника и аз ще си счупя краката от бягане.

173

Анонимен

преди 2 месеца

До Истина ви казвам!Лесно е да пишеш от компа. Ти като не си шубе се запиши доброволец и отивай да се биеш.

172

Истина ви казвам!

преди 2 месеца

Да бягат те тия дето бягат са шубетата с другата ориентация,така че по добре без тях! Избягали от 150 000 000 5-10 000 голям праз!