Снимка: БГНЕС

Общ преглед

В цяла Русия избухнаха протести, след като президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната.

Още по темата

Близо 300 хил. войници от запас ще бъдат пратени на фронта в Украйна, а тази новина накара руснаците да изкупят самолетните билети до дестинациите, които все още допускат пътници от Русия.

Във вътрешността на страната пък бяха организирани протести. Коренспондентът на The Guardian Андрю Рот съобщава в Twitter, че стотици руснаци са протестирали в Москва срещу заповедта за мобилизация, скандирайки "Не на войната", "Путин отивай в окопите!" и "Живот за нашите деца". По думите му обаче демонстрацията в Москва бързо е била прекратена от полицията. 

Според група за защита на правата на човека над 1200 души в цяла Русия са били задържани след като са участвали в протести срещу мобилизацията.

Независимата група за наблюдение на протестите OVD-Info каза пред агенция Ройтерс, че е има информация за арести в близо 38 различни града.

В Русия неразрешените митинги са незаконни.

 

Най-много хора са били задържани в столицата Москва - 337, пише "ОВД-Инфо" на сайта си. Следва вторият по големина руски град - Санкт Петербург, с 301 извършени ареста. В Екатеринбург са били задържани 40 човека, в Перм - 23, в Уфа - 22, а в Красноярск - 19. "Говорил съм с десетки хиляди протестиращи срещу Путин в Москва и Санкт Петербург. Не беше достатъчно. Десетилетие по-късно ще са необходими стотици хиляди. Кремъл вярва, че малко руснаци ще рискуват безопасността и свободата си заради Украйна", написа в Twitter легендата на шахмата Гари Каспаров, който преди дни беше на посещение в България.

Видео, който също се разпространява в социалните мрежи, показва как полицията отвежда момиче, което е в безсъзнание. Има твърдения, че то е било убито, но засега те не са потвърдени.

*информацията е актуализирана към 22,53

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase