Снимка: БГНЕС

За първи път от Втората световна война бе обявена военна мобилизация.

Президентът Владимир Путин обяви, че Русия ще използва "всички налични средства, за да защити територията си". Макар действията му да не бяха неочаквани, имаше и няколко реплики, които предизвикват сериозно вниманието на външните наблюдатели.

"Тези, които се опитват да използват ядрен шантаж срещу Русия, ще открият, че вятърът може да се обърне срещу тях", заяви Путин, отправяйки директна ядрена заплаха към Запада. Той изрично добави: "Не блъфирам".

Още по темата

Договорите на руските войници ще бъдат удължени за неопределено време като част от частичната мобилизация.

"Мисля, че знаем какво следва. Ще има референдум в кавички в териториите на Украйна, които Русия окупира. И мисля, че това е един вид класическа ескалация. Това е ход на Путин, с който той казва, че сега това е Русия и ако Украйна се опита да завземе обратно тези територии, тогава по същество Москва може да прави каквото си иска, включително да използва и ядрени оръжия. Мисля, че това е блъф, но е доста силен блъф", каза коренспондентът на BBC от Харков Люк Хардинг.

В началото на речта си Путин каза: "Целта на Запада е да отслаби и унищожи Русия. Те открито казват, че през 1991 г. успяха да разрушат Съветския съюз и сега е време за самата Русия. Че Русия ще попадне в много области, които се бият сами. Те планират това от дълго време."

Той каза за Запада, че "те направиха украинския народ пушечно месо и го тласнаха във войната" и че "използваха армията срещу цивилното население и организираха геноцид, блокада и терор срещу хората, които отказаха да признават, че украинската власт е резултат от военния преврат."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase