Снимка: БГНЕС/ЕПА

Заместник-министърът на външните работи на Великобритания Джилиан Кийгън определи заплахата на Владимир Путин към Запада, като "смразяваща", добавяйки, че обръщението е пълно с "още лъжи на Путин". Президентът на Русия заяви, че има "много оръжия", с които може да отговори на агресията на противника.

"Това е сериозна заплаха, но е отправяна и преди", каза тя пред BBC.

По-рано тя нарече декларацията му, че ще има частична мобилизация на руски резервни сили, като "тревожна ескалация".

Тя добавя, че коментарите на Путин трябва да се приемат "сериозно", но призова за спокойствие пред заплахата му в речта му да използва ядрено оръжие.

Още по темата
Решението на руския президент Владимир Путин да мобилизира военни резервисти в подкрепа на войната в Украйна показва, че инвазията му се проваля, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

"Никакви заплахи и пропаганда не могат да скрият факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна, а Русия се превръща в световен парий", каза той в изявление.

Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек нарече частичната мобилизация в Русия "допълнителна ескалация", "лош и погрешен ход".

"Ние ще разгледаме това и ще обсъдим как да реагираме", каза той, без да дава подробности.

Частичната мобилизация, разпоредена от президента Владимир Путин, е признак на "слабост", заяви посланикът на САЩ в Украйна.

"Фалшивите референдуми и мобилизацията са признаци на слабост, на руски провал", написа Бриджит Бринк в съобщение в Twitter. "Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия към уж анексираните украински територии и ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза тя.

Премиерът на Чешката република Петр Фиала заяви, че частичната мобилизация "е опит за по-нататъшна ескалация на войната, започната от Русия срещу Украйна" и "поредно доказателство, че Русия е единственият агресор".

Фиала добави, че е от съществено значение да продължи предоставянето на помощ на Украйна и е в интерес на Чехия да продължи да прави това.

Чешката република беше първата страна, която изпрати тежко оръжие в Украйна, а оттогава изпрати танкове, хеликоптери и артилерийски системи.

Холандският премиер Марк Рюте нарече плановете за мобилизация и референдуми "признак на паника".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase