Снимка: БГНЕС

Работя в уебсайта за разследваща журналистика Bellingcat, където ръководя нашия проект, използващ изследователски методи с отворен код за наблюдение на крайната десница в Централна и Източна Европа. На Балканите виждаме как крайнодесните крила на Сърбия подкрепят кървавата инвазия на Русия в Украйна. Тези групи не само помагат за разпалването на пламъците в подкрепа на войната на Русия; те също получават руска помощ, за да прокарат собствения си опасен дневен ред в една вече раздразнена част от Европа.

Още по темата

Докато войната на Русия в Украйна се проточва, Кремъл има на своя страна някои от най-разрушителните и опасни крайнодесни сили на Балканите. През април 2022 г. хиляди сърби излязоха по улиците на Белград, за да протестират срещу подкрепата на тяхното правителство за отстраняването на Русия от Съвета по правата на човека на ООН поради нейното нахлуване в Украйна. На митинга демонстрантите развяваха руски и сръбски знамена и скандираха лозунги като: "Сърби и руснаци - братя завинаги!"

Протестът в сръбската столица беше организиран от крайнодясната група "Народен патрул" и нейния лидер Дамнян Кнежевич, който е организирал и няколко други проруски митинги. Само няколко седмици по-късно Кнежевич и друг лидер на Народния патрул пътуват от Сърбия за Русия. Те прекараха там една седмица по покана на няколко руски медийни организации – включително една, ръководена от небезизвестния сътрудник на Путин Евгений Пригожин.

Много сърби вярват, че Русия отдавна е действала като защитник на Сърбия и нейните интереси; двете страни споделят славянски корени и хората както в Русия, така и в Сърбия се чувстват демонизирани от запада. Кнежевич твърди, че Русия, заедно със Сърбия във войните в Югославия през 90-те години на миналия век, е била несправедливо оформена като агресор, когато те просто се опитват да защитят своите етнически братя. Кнежевич и приятелите му заляха социалните медии с проруски увещания. Те се представят като най-отдадените защитници на сърбите от всякакъв вид възприемани външни заплахи. Това се простира до защитата на онези, които, според тях, защитават и сръбския народ; ето защо един регионален анализатор заяви, че крайната десница на Сърбия осигурява "най-постоянната и интензивна подкрепа" за инвазията на Русия в Украйна.

Тази подкрепа включва повече от просто думи или митинги. През май тази година малката неофашистка група Сръбско действие публикува видео в канала си в YouTube, документиращ посещение, което са направили преди няколко месеца в Санкт Петербург. Няколко членове на "Сръбско действие" пътуваха до там по покана на Руското имперско движение (РИМ), което е официално обявено за терористична група в Съединените щати и Канада. Във видеото лидерът на RIM Денис Гариев стреля с пистолет и се хвали, че обучава почти 1000 руснаци годишно в тренировъчния център на движението.

Ден след като "Сръбско действие" публикува това видео, Кнежевич се появи на пресконференция в Санкт Петербург. Той беше придружен от Александър Лисов, ръководител на "сръбско-руски културно-информационен център", обвинен в заплахи срещу руснаци, настроени против Путин, живеещи в Сърбия, както и активист от Младата гвардия, младежкото крило на политическата партия на Путин, Единна Русия .

Това, което ме интересуваше, беше не толкова какво каза Кнежевич на тази пресконференция, а къде се проведе тя – пресцентърът на Patriot Media Group, медиен конгломерат, чийто съвет на попечителите се ръководи от Пригожин. Patriot Media Group беше една от трите медийни организации, за които Народният патрул твърдеше, че са ги поканили в Русия (другите включваха скандалната руска държавна медия RT – за която Кнежевич направи интервю в студио – и прокремълския таблоид Komsomolskaya Pravda).

Пригожин е човек, когото ние в Bellingcat за съжаление познаваме твърде добре. Той е бивш затворник и довереник на Путин, обект на санкции от САЩ и издирван от ФБР за предполагаемата му роля в руската намеса в изборите през 2016 г. Той е спечелил милиарди долари от руски държавни договори и се твърди, че контролира "Вагнер" - частната военна компания, свързана с множество предполагаеми военни престъпления в Африка и Украйна.

Би било грешка да се игнорират отношенията между сръбската крайна десница и Русия като безсмислени или незаслужаващи по-нататъшно внимание. Правозащитни организации предупредиха по-рано тази година, че крайнодесният екстремизъм в Сърбия нараства - EuroPride, международното ЛГБТ събитие, планирано да се проведе в Белград този месец, беше изправено пред поредица от насилствени заплахи от крайната десница и сръбският президент Александър Вучич обяви, че то ще бъде отменено. В съседна Босна и Херцеговина, където националистическото напрежение заплашва да разкъса страната, има избори през октомври.

Черна гора, която се отдели от Сърбия през 2006 г., скоро също може да има нови избори. Страната продължава да бъде измъчвана от спорове за нейната национална идентичност, между по-ориентираните към независимост черногорци и самоопределящите се сърби, които искат по-тесни отношения със съседна Сърбия. Напрежението с Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и е дом на малко сръбско малцинство, остава най-голямата точка на възпламеняване в региона. Моментът, за съжаление, е подходящ за крайната десница на Сърбия, за да създаде проблеми, ако иска - и те имат приятели в Русия, които да им подадат ръка за помощ.

И Русия вече започна да помага. Документален филм на английски език, излъчен наскоро по RT, даде трибуна на Кнежевич и други сръбски крайнодесни фигури да изразят неоспоримо своите възгледи. "Точно както Русия освобождава руския свят чрез денацификация и демилитаризация", казва Миша Вачич, крайнодясна фигура, за която отдавна се твърди, че е свързана с Вучич и неговата управляваща Сръбска прогресивна партия, "ние, сърбите, също имаме правото, чрез специални операции, да създадем наш собствен сръбски свят".

Ние игнорираме крайната десница на Балканите на свой риск. Техните идеологии се основават на същите негодувания и оплаквания, които причиниха войните за разпадане на Югославия през 90-те години на миналия век, но сега са открили повече хора по света, включително Русия, желаещи да ги насърчат и подкрепят. Това няма да е първият път – Държавният департамент на САЩ твърди в наскоро разсекретена телеграма, че Русия е похарчила 300 милиона долара от 2014 г., за да се опита да повлияе на политици и други по света, включително на Балканите. Русия може и да не е запалила този пожар, но е повече от щастлива да помогне за разпалването му.

Анализът е на Майкъл Колборн - журналист и изследовател в уебсайта за разследваща журналистика Bellingcat. Той ръководи Bellingcat Monitoring, проект, който изследва и анализира крайната десница в Централна и Източна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase