Снимка: БГНЕС

Заради тежките условия на фронта, войници от руската армия отказват да се бият. Според информация на украинското разузнаване, 127-ми полк от 1-ви армейски корпус е пренебрегнал заповедите да се включи в битка близо до южния град Херсон.

Войниците, започнали бунта, са заявили на висшестоящите, че не могат да се бият, защото вече седмици наред търпят недостиг на вода и оскъдни дажби, а и не получават заплатите си.

Руските разузнавателни агенции ГРУ и ФСБ са "разследвали" лицата, отговорни за ръководенето на бунта, и са ги "отстранили" от длъжностите им, според украинската армия.

Бунтовниците вероятно ще бъдат изправени пред мъчителна съдба - много така наречени "отказници" са изпратени в центрове за задържане в окупираната от Русия територия, където са тормозени и принуждавани да се върнат на фронтовата линия или са държани в ужасни условия и измъчвани.

Това се случва, след като служители на местната власт в Херсон, поставени от Кремъл, казаха, че са били принудени да преустановят "референдума" за това дали градът трябва да се присъедини към Руската федерация поради опасения за безопасността на фона на украинските контраофанзиви в региона.

127-ми полк е само една от няколкото руски части, които избраха да игнорират заповеди
на фона на продължаващия конфликт в Украйна. Въпреки риска да попаднат в лагер за изтезания или да бъдат екзекутирани, десетки войници на Путин масово се оттеглят от задълженията си, след като са научили истината за конфликта.

Други сложиха оръжие, след като издържаха седмици на битка, без да бъдат снабдявани с храна, вода и боеприпаси.

Една част от 113-ти стрелкови полк на така наречената Донецка народна република през юни публикува видео чрез приложението за съобщения Telegram, в което обявява, че войниците вече не могат да се бият поради пълна липса на оборудване и разпространение на болести и наранявания, но че техните началници "тълкуват нашите оплаквания като саботаж".

На кадрите се чува как командирът казва: "Нашата рота преодоля студа и глада и в продължение на значителен период от време без материална подкрепа, медикаменти и храна. Мобилизацията на нашето подразделение се проведе без никакви медицински прегледи и има такива сред нашето подразделение, които в съответствие със законите на Донецката народна република не трябва да бъдат мобилизирани. Възникват много въпроси, които се пренебрегват от командването. Покажете уважение към вашите офицери – какво можете да спечелите от изпращането на вашите войници да умрат?"

Междувременно през юли бащата на един руски войник заяви, че когато войските се опитват да подадат молби за оставка или да напуснат постовете си, те биват задържани и изпратени във импровизиран център за задържане в Брянка в окупираната област Луганск. Там те или са тормозени, за да се присъединят отново към фронтовата линия, или се разделят на малки групи, след което са хвърляни в тесни пространства с ужасяващи условия и различни форми на мъчения.

"Те държат хора там, защото са искали да напуснат, отказали са да се бият", каза мъжът пред The ​​Insider. "Държат ги в ями, измъчват ги. Това казват хората, завърнали се от там", добави той, твърдейки, че сигурността на подобни лагери се ръководи от наемници от скандалната група Вагнер – известна още като частната армия на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase