Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Войната в Украйна изчерпа американските запаси от някои видове боеприпаси и Пентагонът се забавя с попълването на арсенала си, което предизвика безпокойство сред служители, че американската военна готовност може да бъде застрашена от недостиг, пише The Wall Street Journal.

Съединените щати през последните шест месеца доставиха на Украйна 16 американски ракетни установки, известни като Himars, хиляди оръжия, дронове, ракети и друго оборудване. Голяма част от тях, включително боеприпаси, идват директно от инвентара на САЩ, изчерпвайки запасите, предназначени за неочаквани заплахи, казват служители на отбраната.

Едно от най-смъртоносните оръжия, изпратени от Пентагона, са гаубици, които изстрелват високоексплозивни 155-милиметрови боеприпаси, тежащи около 45 кг всяка и способни точно да поразяват цели на десетки километри. Към 24 август, казаха военните, САЩ са предоставили на Украйна до 806 000 броя от 155 мм боеприпаси. От Пентагона отказаха да кажат колко боеприпаса са имали в началото на годината.

През последните седмици нивото на въпросните амуниции във военните складове са станали „неудобно ниски“, каза служител на отбраната. Нивата все още не са критични, защото САЩ не участват в голям военен конфликт, добави служителят. „Не е на нивото, на което бихме искали да влезем в битка“, каза представител на отбраната.

САЩ използваха гаубица миналата седмица, за да ударят подкрепяни от Иран групировки в Сирия, а изчерпването на 155-милиметровите боеприпаси е все по-притеснително за армията, която се стреми да планира всеки сценарий.

Армията каза, че военните сега провеждат „задълбочено проучване на промишлената база за боеприпаси“, за да определят как да подкрепят Украйна, като същевременно защитават „нашите собствени нужди от доставки“. Армията каза, че също така е поискала от Вашингтон 500 милиона долара годишно за надграждане на заводите за боеприпаси на армията. Междувременно тя разчита на съществуващи договори за увеличаване на производството на боеприпаси, но не е подписала нови договори, за да отчете по-високите количества, които ще са й необходими за попълване на запасите, според служители на армията.

Шефът на началник-щабовете на армията генерал Марк Мили е провеждал ежемесечни прегледи на американския арсенал, за да определи дали нивата на готовност все още са подходящи предвид нуждите от боеприпаси в Украйна, според американски военни служители. Миналата седмица САЩ предоставиха на Украйна боеприпаси за гаубица с различен размер, 105 мм, отчасти отражение на загрижеността относно запасите от 155 мм боеприпасите, казаха официални лица.

Очертаващият се недостиг на амуниции не е заради липсата на средства, според запознати. САЩ обявиха тази седмица, че заделят близо 3 милиарда долара за дългосрочна помощ, предназначена да помогне на Украйна, с което общите разходи за оръжия за страната достигнаха 14 милиарда долара, а искането на Пентагона за бюджет от администрацията на Байдън за следващата година е 773 милиарда долара.

„Това беше ясно. Беше предвидимо. Имаше предупреждения, включително от лидери в индустрията до Пентагона. И беше лесно поправимо“, каза Макензи Иглен, старши сътрудник в American Enterprise Institute пред WSJ.

Процесът на закупуване на Пентагона обикновено започва с определяне на изискванията на военните, които след това се преглеждат и след това се привличат оферти от частния сектор. Но след нахлуването на Русия в Украйна през февруари представители на индустрията се оплакаха, че Пентагонът не винаги е съобщавал тези изисквания, които често се променят, създавайки забавяния и оставяйки изпълнителите за отбраната да не могат да се подготвят за повече производство.

Неизползвани вериги на доставка често не могат да бъдат активирани незабавно, а получаването на количества по тях може да отнеме време. Компаниите вече произвеждат 155 мм боеприпаси, но все още не в капацитета, който ще е необходим на Пентагона, за да попълни запасите си, пише Bloomberg TV Bulgaria.

В САЩ са необходими 13 до 18 месеца от момента на подаване на поръчките, за да бъдат произведени боеприпаси, според представител на индустрията. Попълването на запасите от по-сложни оръжия като ракети и дронове може да отнеме много повече време.

Дори едногодишно забавяне е проблем именно защото недостигът на боеприпаси може да се появи бързо предвид скоростта, с която те могат да бъдат намалени в конфликт.

„Нациите поемат риска, че войната няма да се състои, и имат предположението, че могат да реагират, когато трябва“, каза Брад Мартин, директор на Института за сигурност на веригата за доставки към Rand Corp. „Може просто да не е вярно", че можете бързо да увеличите производството, добави той.

Служители на отбраната и Конгреса, запознати с проблема, приписват задаващия се недостиг на редица фактори. Бюрокрацията на Пентагона бавно предоставя нови договори за попълване на запасите си и не желае да споделя дългосрочните си нужди с индустрията.

Те също така приписват част от проблема на липсата на координация между част от Пентагона, който работи за бързо снабдяване на Украйна с оръжия, и бюрокрацията, отговорна за закупуването на оборудване. „Процесът на сключване на договори е много по-бавен от изтеглянето и просто не можете да направите много по въпроса“, каза един служител на Конгреса.

Джим Тайклет, главен изпълнителен директор на Lockheed Martin Corp., каза през юли, че Пентагонът все още не е сключил договорите или не е координирал с индустрията закупуването на повече доставки, процес, който често отнема две до три години.

Министерството на отбраната трябва да „превключи на скорост“, ако иска индустрията да се подготви за повече поръчки, каза той. „И мога да ви кажа, че процесът все още не е започнал.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase