Снимка: БГНЕС

Физическата целокупност на украинската ядрена централа "Запорожие", окупирана от руски военни, е била нарушена, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, след като инспектира обекта, предаде БТА като цитира Франс прес.

Още по темата

"Физическата целокупност на централата е била нарушена на няколко пъти. Това е нещо, което не може да продължи да се случва", заяви той пред журналисти при завръщането си от централата, която е под контрола на руснаците, в контролирана от Киев територия.

Гроси заяви още, че част от членовете на мисията на МААЕ, която той ръководи сега, ще останат в централата до неделя или понеделник. "Има една група, която ще бъде там до неделя или понеделник, за да продължи оценката на ситуацията в централата, чийто терен бе обстрелван на няколко пъти, което породи опасения от ядрена катастрофа", каза още Гроси.

Шефът на МААЕ добави, че агенцията смята да установи постоянно присъствие в централата и след изтичането на този период, допълват Ройтерс и  Франс прес.

"МААЕ е сега тук, в този обект и няма да мръдне оттук, ние ще останем тук", добави Гроси, цитиран от Ройтерс. "Ще имаме продължително присъствие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите експерти", каза той. Гроси поясни, че тези експерти ще предоставят безпристрастна, неутрална технически звучаща оценка на случилото се на място "Бях притеснен, притеснен съм все още и ще продължа да се притеснявам за централата, докато ситуацията не се постабилизира, докато не стане по-предвидима", заяви още той.

Гроси пристигна в централата малко по-рано през деня от град Запорожие, на около 120 километра от нея. Той заяви, че е видял много неща през четирите или пет часа, прекарани на място в централата. "Можахме да посетим целия обект. Бях в блоковете с реакторите, видях системата за действия при спешни ситуации и други помещения, контролните зали", заяви Гроси и похвали украинския персонал на централата, който продължава да работи в нея от окупирането й през март от руската армия.

"Разбира се те са в една трудна ситуация, но степента на техния професионализъм е невероятна", подчерта Гроси.

Той добави, че по време на пътуването към централата и прекосяването на фронтовата линия се е чула ожесточена стрелба. "Имаше моменти, в които стрелбата бе очевидна, от артилерия, картечници, миномети два или три пъти", каза Гроси и допълни, че целият екип е бил много обезпокоен.

Коментари Напиши коментар

88

КРИЗАТА

преди 4 месеца

ОЗНАЧАВА МАСОВА НЕГРАМОТНОСТ НА ЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ ! ЧОВЕКЪТ НЕ Е ГОСПОДАР, А ДЕТЕ НА ПРИРОДАТА И ТРЯБВА ДА СЕ ВСЛУШВА В РЕАКЦИИТЕ НА ПРИРОДАТА ! РУСКИЯТ НЕАНДЕРТАЛЕЦ СИ ВЪОБРАЗИ, ЧЕ С ДИКТАТУРА И КОПАНЕ НА ДУПКИ ЗА ГАЗ И НЕФТ МОЖЕ ДА ПОДДЪРЖА РУСИЯ ! НЕАНДЕРТАЛЕЦ !

87

Ако духне вятър

преди 4 месеца

на изток и юг, радиоактивна зараза може да прочисти Донецк, Луганск и Крим и да завърши войната ! Майката природа ще компенсира *** политици ! АМИН !

86

РУСКИТЕ

преди 4 месеца

ОКУПАТОРИ ОТНОВО СЕ ИЗТАКОВАХА НА МЕТЕНОТО ! ПРЕДИ МЕСЕЦИ КОПАХА РАДИОАКТИВНИ ОКОПИ КРАЙ ЧЕРНОБИЛ, СЕГА ВОДЯТ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ ОКОЛО ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ ! АБЕ ТОВА РУСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ, ВСИЧКИТЕ ЛИ СА СЛЪНЧАСАЛИ ? АМИ АКО ИЗПУСНЕ РАДИОАКТИВЕН ПРАХ И ДУХНЕ ВЯТЪР НА ИЗТОК, ИЛИ НА ЮГ ? ТОГАВА ЩЕ ПОСТРАДАТ СОВСТВЕНИТЕ ИМ ВОЙНИЦИ !