Ангела Меркел и Михаил Горбачов. Снимка: архив, БГНЕС

Михаил Горбачов даде свобода на стотици милиони хора в Русия и около нея, на половин Европа. Това написа в Телеграм руският икономист и политик Григорий Явлински, основател на либералната партия "Яблоко", който през 1990 г. бе вицепремиер на Русия. Той е автор на плана за преход на Съветския съюз към свободна пазарна икономика.

Още по темата
"Горбачов ни даде свобода. Той даде свобода на стотици милиони хора в Русия и около нея, а и на половин Европа. Как ние в Русия се възползвахме от подарената ни свобода, от тази велика възможност - това вече е наша отговорност", написа Явлински, предаде ТАСС. "Не са много лидерите в историята, които са оказали толкова решаващо влияние върху времето си. За шест години на власт Михаил Горбачов промени света", добави Явлински.

Той каза, че Горбачов би бил приет "с възторг във всяка страна на планетата", но той е останал в Русия, където му е било "изключително нелеко заради масовото неразбиране и неприемане".

Явлински посочи, че първият президент на СССР е издържал изпитанието с власт, успял е да запази достойнството си и да остане човек. "Горбачов, които имаше неограничена власт, не открадна нищо от своята страна и своя народ. Когато му трябваха пари за благотворителния му фонд, президентът на СССР се снимаше в реклама", написа Явлински.

Горбачов почина вчера в Москва на 91-годишна възраст.

На 24 февруари, в деня, в който Русия нападна на Украйна, Явлински от името на партията "Яблоко" разпространи изявление, в което решително осъди тази война, съобщи Дойче веле.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase