Снимка: БГНЕС

До любопитни факти от битието на руския президент Владимир Путин и семейството му се добраха "Важные истории" и Der Spiegel, които са получили достъп до уникален архив с документи на член на руската президентска служба за сигурност.

Какво научиха от тях?

В средата на април 2018 г. група агенти от руската президентска служба за сигурност (СБП) отпътува от Москва за летището в Мюнхен. Те пристигат в баварската столица със специална задача.

От летището се отправят към хотел в покрайнините на града. Остават там само един ден. На следващия групата се мести в хотел по-близо до центъра. След като престоява там малко повече от седмица, групата отново сменя местоположението си. Така членовете на СБП обикалят мюнхенските хотели в продължение на един месец: настаняват се в стаи по двойки, като се стараят да не привличат прекалено много внимание към себе си.

На няколко пъти получават подкрепления от Москва. В специалната операция в Мюнхен са участвали общо 12 служители на руските специални служби. В средата на май, след като завършват специалната си мисия, те се връщат в Русия.

Това не е първата подобна мисия. За период от почти пет години - от 2016 до 2020 г., охранителите на руския президент са летели до Мюнхен десетки пъти, понякога само в разстояние на няколко дни и обикновено на големи групи от седем до десет души.

Каква е била специалната задача, която толкова често води членове на руските служби за сигурност в баварската столица? Трудно е да се повярва, но отговорът е: любов и балет.

Срещата

По време на многобройните си посещения в Мюнхен служителите на СБП най-често отсядат в Hotel an Der Oper. Хотелът дължи името си на Баварската държавна опера, която се намира на съседната улица, в сградата на Мюнхенския национален театър. Там се намира и Баварският балет.

В продължение на шест години - от 2016 г. до 2022 г., балетът се ръководи от руския танцьор Игор Зеленски. Той е един от най-успешните и известни руски балетисти. Зеленски е солист на Мариинския театър, премиерната трупа на Нюйоркския градски балет, както и гост-солист на Кралския балет във Великобритания, Ла Скала в Италия и други световни сцени.

През май тази година изданието "Важные истории" и германското издание Der Spiegel разкриха, че Игор Зеленски е зет на Владимир Путин. Танцьорът има връзка с най-малката дъщеря на президента Катерина Тихонова от години. В края на 2017 г. на двойката се ражда дъщеря.

Конкретната задача, с която десетте охранители на президента летят от Москва до Мюнхен през април 2018 г., е да организират среща между Тихонова и Зеленски. По същото време в баварската столица пристига луксозен бизнес самолет с номер на полета LX-SIX (запомнете този код, ще се върнем към него в края на историята) със служителите на СБП. На борда му са Тихонова и дъщеря ѝ. След като прекарват един месец в Мюнхен, дъщерята и внучката на Владимир Путин се връщат в Москва със същия самолет. След тях тълпата от президентски охранители се връща също в Русия.

Най-добре пазената тайна в Русия

През повече от 20-те години, в които Владимир Путин управлява Русия, той отказва да назове имената на дъщерите си, като обяснява това със съображения за сигурност и с факта, че децата му водят скромен личен живот.

"Чета, разбира се, както в интернет, така и в някои други публикации по различен начин за Екатерина Тихонова, както и за други мои евентуални роднини и дъщери... Никога не обсъждам въпроси, свързани със семейството ми. Те не се занимават с бизнес и не участват в политиката. Те не се занимават с нищо", така Владимир Путин отговори на въпрос за дъщерите си през 2015 г.

Оттогава насам децата на президента са успели да "влязат" както в бизнеса, така и в политиката, но Кремъл продължава да пази тайната им, сякаш тя е най-голямата тайна на Русия.

Например, както съобщи руската служба на "Би Би Си", най-голямата дъщеря на президента, Мария Воронцова, става съсобственик на Nomeco през 2019 г. Участва в изграждането на един от най-големите частни медицински комплекси в Русия в Ленинградска област. Стойността на проекта се оценява на 40 млрд. рубли. Финансира се от застрахователната група Sogaz, която е собственост и се управлява от приятели и роднини на Владимир Путин.

Най-малката дъщеря на президента, Катерина Тихонова, беше назначена за съпредседател на координационния съвет по заместване на вноса към Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСПП) през юли тази година.

"Без нейното разрешение получаването на пари за заместване на вноса вероятно ще бъде изключително трудно", коментира назначението икономистът Сергей Алексашенко в интервю за радио "Свобода".

Семейството на Владимир Путин се възползва от позицията си не само в бизнеса и политиката. Както става ясно от съвместно разследване на "Важные истории" и Der Spiegel, най-малката дъщеря на руския президент, Катерина Тихонова, е използвала държавни средства за личния си живот - независимо дали става дума за срещи със Зеленски, пътувания в спа хотел или екскурзии до алпийски курорти.

СПА операция

Знае се за пътуванията на дъщерята на Владимир Путин и неговите служители по сигурността благодарение на уникален архив от документи от електронната поща на Алексей Скрипчак, офицер от СБП, закрепен за Катерина Тихонова.

Този архив е предоставен от същия анонимен източник, който преди почти две години изпрати писма от Кирил Шамалов, бившия зет на Путин, до редакцията на "Важные истории".

Не се знае името на източника, нито мотивите му. Но тези документи са от голямо обществено значение. Благодарение на тях може да научим не само как семейство Путини е живяло в чужбина, но и каква армия от служители на тайните служби ги е придружавала навсякъде.

В края на май 2016 г. например Алекс Скрипчак резервира за Тихонова стая за две нощувки в хотел Continental Relax & Spa в шведския пристанищен град Халмстад. Ден преди най-малката дъщеря на Путин да пристигне в Швеция, седем служители на СБП се настаняват в близък хотел. На следващия ден заедно с Тихонова пристигат още трима служители от президентската охрана. Те са отседнали в същия хотел Continental Relax & Spa.

Сред пристигналите са Дмитрий Данков и Дмитрий Посуненко. Двете издания успяват да намерят техни снимки в социалните мрежи, а след това с помощта на търсачката за снимки са открили снимки и видеоклипове от официални събития, на които Данков и Посуненко са охранявали Владимир Путин.

Хората, които придружават дъщерята на Путин в спа хотела, са десет.

Или пък пътуване до Лондон за два дни през март 2017 г. Алексей Скрипчак резервира три стаи за шестимата охранители (те трябва да се натъпчат в тесните лондонски хотели по двама) и три за Тихонова и пътуващите с нея.

Но, разбира се, основната дестинация за дъщерята на Путин и нейните охранители е Германия, където работи Игор Зеленски. В продължение на няколко години Тихонова и служителите на СБП летят дотам почти всеки месец, понякога само с няколко дни разлика между пътуванията. Мюнхен се е превърнал във втори дом за семейството на Владимир Путин.

Такъв брой охранители е трябвало да гарантира сигурността на президентската дъщеря. Толкова чести пътувания до Германия на толкова много млади, закръглени руснаци с дипломатически паспорти рано или късно ще привлече вниманието на германските служби за сигурност. Според източниците на Der Spiegel по време на едно от пътуванията документите на служителите на СБП предизвикват подозрение и те, както и дъщерята на Путин, започват да бъдат следени.

Само за пет години - от януари 2016 г. до януари 2021 г., Скрипчак прави хотелски резервации за охранителите, обслужващи Тихонова, почти 100 пъти. Само една трета от резервациите са от Русия, повече от 40 - от Германия, а други популярни дестинации са Австрия и Италия.

В развития свят е немислимо роднини на държавен глава да ходят на спа, да пазаруват или да ходят на среща, придружени от толкова много охранители. Дори в САЩ, където членовете на президентското семейство трябва да имат охрана по закон, те постоянно са критикувани от медиите и обществото за ненужните си пътувания по света, които ощетяват данъкоплатците.

В Русия членовете на президентското семейство имат право на държавна закрила само ако живеят с него или го придружават по време на пътувания. Но частните пътувания на Катерина Тихонова не отговарят на тези законови изисквания.

Животът на един бюргер

В началото на 2020 г. на Катерина Тихонова очевидно ѝ е омръзва да живее в две къщи и постоянно да лети при Игор Зеленски, затова решава да се премести при партньора си. През октомври 2019 г. Алекс Скрипчак получава писмо с тема "Преместване в Германия". В него началникът обяснява на личния охранител на Тихонова как правилно да попълни инвентарния опис на предметите, които трябва да бъдат транспортирани.

Освен в Мюнхен, дъщерята и зетят на Путин обичат да прекарват времето си на езерото Тегернзее.

"Съботата е семеен ден. Първо се наспиваме и след това се отправяме към Тегернзее. Баварските предпланини на Алпите са просто прекрасни" - така Зеленски описва типичния си уикенд в рубрика за германското издание Sueddeutsche Zeitung.

Членовете на президентското семейство се отправят към красивото подножие на Алпите, придружени от същите тълпи агенти на руските спецслужби. Например по време на двуседмичната им почивка през ноември 2019 г. те са били придружени от общо девет служители на СБП, настанени в четири хотела покрай езерото.

Този брой охранители очевидно е бил необходим, за да се предпазят Тихонова и Зеленски от вредното влияние на западните ценности, с които служителите и пропагандаторите на Кремъл плашат руските граждани от години.

"На Запад такива основни понятия като семейство, майка и баща, мъж и жена са съзнателно ерозирани... В социалната сфера неолиберализмът насърчава индивидуализма, егоизма, култа към удоволствието, необузданото потребление, абсолютизира свободата на всякакво себеизразяване" - така един от най-влиятелните служители по сигурността в Русия, секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев, осъди западния начин на живот през 2020 г.

Още по темата
След избухването на войната в Украйна Владимир Путин нарича руснаците, които споделят западните ценности, национални предатели: "Много такива хора са мислено там (на Запад), а не тук, не с нашия народ, не с Русия".

Когато Путин произнася тази прочута реч, неговият зет и баща на внучката му все още работи като ръководител на Баварския балет. Зеленски напусна поста си едва през април тази година, като обяснява решението си със "семейни обстоятелства".

Бизнес полети

Постоянните пътувания на Тихонова, придружена от толкова много охранители, са скъпи. Например резервацията на хотели през април 2018 г. за пътуването до Мюнхен струва близо 2 млн. рубли. И това е само едно пътуване, а те са десетки годишно. В архива на Скрипчак няма данни кой е плащал за тези пътувания, но очевидно пътуванията на служителите на СБП са били заплащани от бюджета.

Членовете на семейството на Путин са използвали и други публични ресурси за частните си пътувания. Например, когато през април 2018 г. луксозен бизнес самолет Gulfstream G650 с номер на полета LX-SIX отвежда Тихонова и дъщеря ѝ до Мюнхен, за да се видят със Зеленски.

Този самолет има интересна история. Първоначално е принадлежал на Генадий Тимченко, дългогодишен приятел на Владимир Путин и един от основните износители на петрол в Русия. Както пише "Ведомости", Тимченко е купил самолета "специално, за да угоди на руския президент": скоростта му е близка до тази на звука. Този и други самолети превозват не само семейството на Путин, но и самия президент и дори домашните му любимци: "В някои случаи, когато Путин е оставял лабрадора си Кони по време на дълго служебно пътуване, той е бил доставян на президента със самолет", пише "Ведомости".

През 2018 г. крайният собственик на самолета стана Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ). Той е държавно дружество, ръководено от Кирил Дмитриев, който има дългогодишни отношения с членове на семейство Путини. Дмитриев е гост на булката на сватбата на Тихонова и съпруга ѝ Кирил Шамалов. Дмитриев се запознава с президентското семейство чрез съпругата си Наталия Попова, дългогодишна приятелка на Тихонова и неин заместник във фондация "Инопрактика".

Отношенията на Дмитриев със семейството на Путин не се ограничават само с приятелство. Така например ръководителят на РФПИ споделя с Шамалов поверителни документи за бъдещи големи сделки на фонда, включително дялови участия в публични компании. Този вид вътрешна информация може да донесе богатство на собственика ѝ и затвор за тези, които я разкрият.

Гълфстриймът не е единственият бизнес самолет, управляван от членове на семейство Путини. Те използват и самолет Bombardier с опашен номер M-FINE. Той принадлежи на офшорната компания на известния руски предприемач Алексей Репик, основател на фармацевтичния холдинг R-Pharm.

Компанията на Репик е един от най-големите получатели на държавни поръчки за доставка на лекарства в Русия. Федералната антимонополна служба (ФАС) дори заподозря холдинга в тайно споразумение с Министерството на здравеопазването, както и в участие в картел с няколко фирми, които поддържат високи цени на лекарствата в руските региони. Но всички тези подозрения не довеждат до сериозни последици нито за Алексей Репик, нито за неговата компания.

Цената за наемане на един час от същия клас самолет, с който лети семейство Путини, е около седем до десет хиляди евро. Така само един полет до Мюнхен и обратно може да излезе около 40 000 евро. В архива на Скрипчак няма данни за това кой е платил - и дали е платил? - за тези пътувания. Самата Тихонова, както и другите хора, споменати в статията, все още не са отговорили на въпросите на "Важные истории".

"Разходите за бодигардове, които придружават дъщерята на чиновник в спа център, са напълно неетично използване на бюджетни средства. Мога да ви кажа, че в Съединените щати например подобно поведение би било 99% злоупотреба със служебно положение и служителят би трябвало да се оттегли от поста си", казва Куш Амин, адвокат в Transparency International.

Според експерта използването от Тихонова на охраната и служебния самолет на държавната компания за лични нужди е "пример за корупционно поведение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase