Снимка: БГНЕС
fallback

Войната в Украйна създаде огромен недоимък. По около 1000 пакета с мляко, хляб, салам и консерви раздават всеки ден доброволци на най-нуждаещите се в град Краматорск, в източната част на Украйна. Икономиката е в колапс. Много от жителите на Донбас зависят изцяло от тези помощи, обяснява доброволецът Саша. "Няма работа, няма заплати, няма с какво да си платят. Всеки, който е имал някакви пари, вече ги е похарчил", разказва той пред "Дойче Веле".

Войната се отразява катастрофално на украинската икономика. Инфлацията е много висока, а онези, които все още имат работа, не получават пълната си заплата. Според изчисления на Националната банка, безработицата в страната междувременно е достигнала близо 35 процента. Преди началото на войната тя беше около 9 на сто.

Тъй като войната вероятно ще се проточи доста дълго, страната е изправена пред перспективата за бясна инфлация и дори за хиперинфлация. Това би довело до допълнително обезценяване на украинската валута - гривната, чиято стойност вече е спаднала с около една трета. Инфлацията в момента е от около 20%, но може да стигне 30% още до края на годината.

Oще по темата
Световната банка прогнозира, че до края на 2023 година 55% от украинците ще живеят в бедност, докато преди войната от нея са били засегнати едва 2,5%. Перспективата за все по-отслабваща икономика, както и недостигът на гориво, прекъсването на електрозахранването и отоплението през тази зима могат да принудят още много фирми да прекратят дейността си. Това би поставило на изпитание дори обществената подкрепа за правителството на президента Володимир Зеленски.

Малцина в Украйна се надяват, че икономиката скоро ще се стабилизира. Затова хората се опитват да търсят каквато и да е работа - само и само да имат препитание. Някои започват съвсем от нулата в съвсем други области. Каски за армията например вече се произвеждат в едно предишно индустриално хале в Киев. Малката фабрика съществува едва от месец.

Собственикът Северион Дангадзе иска да открие още работни места и в същото време да помага на украинските въоръжени сили. "В момента за нас работят около 90 души", казва той.

"След две седмици обаче ще започнем да работим на пълни обороти и служителите ще станат 150. Разрастваме се непрестанно и плащаме добри заплати - между 700 и 2000 евро".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

148

Бат Кольо

преди 2 години

Начи, инфлацията в Украина вследствие ужасяващата война е 20 процента. В България без война наближава 30 процента. Кво значи тва, значи отиваме от зле към по-зле и то без война... Президента дет размаха юмрук, направи яйчената революция и гордо заяви че, знае как да се справи с корупцията да яхва коня и да поведе народа, нъл тъй, щот вече малко остана..

147

бай путьоБАЦЕ и аз и

преди 2 години

До Анонимен ПРАКТИЧЕСКИ значи основната ,боеспособна част ,останалата не оказва съществено влияние.

146

бай путьо и МАМА

преди 2 години

До До 192 шок и УЖАС ГЛЕДАХ ВИДЕО с ДВОЙКА УКРАИНЦИ ,които твърдят ,че на територията на РУСИЯ не е имало втора СВ. Отвратих се пълна тор и мухъл промити мозъци. НЕ ЧОВЕЦИ А ЗОМБИТА!!!! -

fallback