Снимка: архив, БГНЕС

Главата на Руската православна църква (РПЦ) патриарх Кирил отмени планираното си участие в междурелигиозен форум в Казахстан идния месец, където се очакваше да се срещне с римския папа Франциск, съобщи високопоставен представител на РПЦ. Новината е признак за ново влошаване на отношенията заради войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Волоколамският митрополит Антоний, ръководител на отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия, бе цитиран от агенция РИА Новости да казва, че Кирил няма да участва във форума, който ще се състои от 13 до 15 септември, и затова всякаква среща с Франциск отпада.Кирил оправда инвазията в Украйна с духовни и идеологически съображения и я нарече "метафизична" битка със Запада. Той благослови отправящите се на битка руски войници и подкрепя схващането, че руснаци и украинци са един народ.

Неотдавна - миналия месец, Франциск потвърди, че ще се срещне с Кирил на форума в Казахстан, което щеше да бъде втората в историята среща между римски папа и руски патриарх. Първата бе през 2016 г., а втората първоначално беше планирана за юни, но беше отложена заради негативните дипломатически последици от войната.

Франциск осъди военните действия в Украйна, но се опита да запази вратата за диалог с Москва отворена, въздържайки се да заклеймява поименно Русия, президента Владимир Путин или Кирил. Балансираният му подход подразни Киев, където тези дни осъдиха изказването му, че невинни и от двете страни плащат цената на войната.

Франциск каза това вчера във връзка с половингодишнината от началото на войната и имаше предвид по-конкретно убийството в края на миналата седмица при бомбен атентат в Москва на Даря Дугина, коментатор в руска националистическа телевизия и дъщеря на десния руски политически теоретик Александър Дугин, който е горещ привърженик на войната.

Франциск изброи "бедното момиче", което е загинало при атентата, наред със сираците в Украйна и Русия сред "невинните", станали жертва на "безумието на войната".

Украинският посланик при Светия престол Андрий Юраш заяви в Туитър, че думите на папата са "разочароващи", защото те приравняват "агресор и жертва, изнасилвач и жертва". В публикацията си той попита как е възможно Франциск да споменава "идеолог на империализма като невинна жертва".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase