Снимка: БГНЕС

В продължение на поколения Крим е крепял военната мощ на Русия в Черно море. След като го анексира през 2014 г., руският президент Владимир Путин се зарече, че той ще остане завинаги руски. Но поредицата от взривове и нахлувания на дронове през последните дни показва и степента на неговата уязвимост на полуострова и как той сега е част от военните цели на самата Украйна, пише The Wall Street Journal.

Ударите дълбоко във вътрешността на окупираната от Русия територия, включително по щаба на руския Черноморски флот в Севастопол, нарушиха плановете на Москва да навлезе по-навътре в Южна Украйна, твърдят военни анализатори и официални лица, което може да я принуди да преосмисли по-широката си стратегия.

От началото на инвазията Крим и Черноморският флот служат като важен център за снабдяване със сухопътни войски, оборудване и огнева мощ в подкрепа на руската окупация на Южна Украйна, където в първите дни руските сили бързо превзеха градове, без да произведат нито един изстрел. Оттам Русия изстреля залпове от крилати ракети по украински градове и военни съоръжения. Крим се разглеждаше и като ключов елемент в плановете на Москва да напредне още повече на запад към Одеса и да създаде сухопътен мост към Молдова.

Но украински дрон, който в събота намери път към силно укрепения щаб на Черноморския флот в Севастопол, подчертава слабостта на Русия на стратегически важната територия. Предишни експлозии във военновъздушната база Саки в Крим по-рано този месец извадиха от строя повече от половината от бойните самолети на военноморската авиация на Черноморския флот, според западен служител. Не е ясно какво е причинило тази експлозия.

"Ако Саки и Севастопол могат да бъдат ударени, това ще промени правилата на играта", заяви Джон Спенсър, ръководител на отдела за изследване на градските войни към Форума за политика в Медисън. "Тези удари атакуват логистиката, командването и контрола и в крайна сметка възможностите на самия Черноморски флот".

Западният служител заяви, че след последните взривове Черноморският флот на Русия се бори да функционира като нещо повече от флотилия за брегова отбрана, която от време на време нанася ракетни удари. Според него ударите почти са провалили всички планове на Русия да започне десант в Одеса.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че взривовете, заедно с предишната загуба на флагманския кораб "Москва", са поставили флота в отбранителна позиция, принуждавайки го да се държи на разстояние от кримското крайбрежие.

От началото на инвазията Крим е надеждно защитена тилова база за наблюдение на руската окупация на територията по южното крайбрежие на Украйна, но Спенсър заяви, че последните удари са отслабили защитния балон от радари и въздушни сили, който флотът е изградил около себе си, за да действа безнаказано в Черно море. Русия може да обмисля варианти за временно преместване на останалите кораби на флота на друго място, което може да създаде нови логистични главоболия за Москва, каза той.

Въпреки че правителството на украинския президент Володимир Зеленски е далеч от започване на офанзива в Крим, то заявява, че иска да си върне полуострова, след като Русия го завзе след свалянето на проруския президент в Киев. Част от Украйна от съветската епоха, Крим винаги е бил стратегически важна територия за Москва, която е базирала там Черноморския си флот още от времето на Руската империя.

"Във въздуха на Крим буквално се усеща, че окупацията там е временна и Украйна се завръща", заяви Зеленски в събота.

Как тези удари ще се впишат в по-широка контраофанзива срещу руснаците на юг, предстои да разберем. Непосредствената цел на Киев е да изтласка руските войски от Херсон, една от малкото територии, които Москва е окупирала на запад от река Днепър. Украинските сили се съсредоточиха върху нанасянето на удари по линиите за снабдяване и мостовете над реката, за да изолират руските войски там с надеждата, че те ще се изтеглят.

Велина Чакърова, директор на Австрийския институт за европейска политика и политика на сигурност, заяви, че взривовете може да не са предвестник на широка военна контраофанзива, а да са част от политиката за намаляване на руските възможности с наличните оръжия.

"При липсата на способности на Украйна да проведе мащабна контраофанзива, Украйна разгражда способностите и чувството за сигурност на Русия по възможно най-добрия начин. Това е ситуация на корозия", каза тя.

Независимо от това, ударите имат значителен психологически ефект върху руското ръководство, каза западният служител.

Ударът с безпилотен самолет по една от най-силно укрепените бази на руската армия стана значим както от символична, така и от оперативна гледна точка. Украинските официални лица не коментираха веднага инцидента в Черно море, но намекнаха за участие в поредица от предишни взривове.

Русия твърди, че през последните седмици Украйна е разположила безпилотни летателни апарати в различни бази на полуострова, активирайки системите за противовъздушна отбрана на места като Евпатория, където подкрепяният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксьонов заяви, че руското министерство на отбраната е свалило всички цели над полуострова.

Военни анализатори твърдят, че ударите показват, че Украйна все по-добре разбира как работи руската противовъздушна отбрана, а също така вече е в състояние да използва ефективно разузнавателна информация и оръжия, предоставени от западните държави - решаваща стъпка за армия, която почти изцяло зависи от оръжията, доставяни от САЩ и Европа.

"Те най-накрая показват, че доставките на оръжия имат смисъл и имат значение на бойното поле", каза Чакърова. "Точно сега това е от голямо значение."

Тази възможност за нанасяне на по-дълбоки удари означава, че Украйна върви по деликатна линия между това да подкопае чувството за сигурност на Русия на полуострова, без да нанесе загуби, които биха могли да бъдат използвани за набиране на подкрепа за по-широка военна мобилизация в сърцето на Русия.

Анализаторите смятат, че досега тази граница не е била премината, но атаките успяха да прекъснат внимателно управлявания поток от информация, която руските граждани получават за войната. След експлозиите по-рано през месеца, когато оръжеен склад избухна в непосредствена близост до летуващите туристи, руснаците започнаха масово да напускат Крим, което предизвика километрични опашки от автомобили, преминаващи през Керченския мост, за да влязат в континентална Русия.

"Те прекараха десетилетия, за да контролират информацията, която руснаците получават, но един гъбовиден взривен облак просто не може да бъде скрит", каза Спенсър.

В понеделник губернаторът на Севастопол публикува в личния си канал в Телеграм видеоклипове, в които инспектира бомбоубежища.

Още анализи на сйта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase