Снимка: БГНЕС

Турция е удвоила вноса си на руски петрол през тази година, сочат данни на Refinitiv Eikon от понеделник, тъй като двете страни са готови за по-широко сътрудничество в бизнеса и особено в търговията с енергия в условията на западните санкции срещу Москва, предаде "Ройтерс".

Търговията между Турция и Русия процъфтява от пролетта насам, тъй като турските компании, на които не е забранено да търгуват с руски партньори, се включиха в запълването на празнината, създадена от предприятията от ЕС, които напуснаха Русия след нахлуването ѝ в Украйна по-рано тази година. Русия нарича действията си в Украйна "специална военна операция".

Досега през тази година Турция е увеличила вноса на петрол от Русия, включително сортовете Urals и Siberian Light, над 200 000 барела на ден (бр.) в сравнение с едва 98 000 бр. на ден за същия период на 2021 г., сочат данни на Refinitiv.

Турция не наложи санкции на Русия заради действията ѝ в Украйна, като заяви, че продължава да разчита на руските енергийни доставки.

Руският президент Владимир Путин и турският президент Тайип Ердоган се срещнаха в началото на август и се договориха да засилят бизнес сътрудничеството.

Основните турски рафинерии Tupras и рафинерията STAR на азербайджанската SOCAR значително увеличиха приема на руски петрол Urals и сибирски лек петрол през тази година, като същевременно намалиха покупките на северноморски, иракски и западноафрикански сортове, сочат данните.

През последните няколко години рафинерията STAR е увеличила покупките на норвежкия нефт Johan Sverdrup и иракския нефт, които са близки по качество до Urals, тъй като руският нефт поскъпва.

През тази година цените на руския петрол паднаха до исторически минимум спрямо датиращия бенчмарк Брент, докато цените на петролните класове от Северно море и Ирак се подобриха.

Очаква се рафинерията STAR да закупи около 90 000 барела дневно петрол от Русия през периода януари-август 2022 г. в сравнение с 48 000 барела дневно през същия период на миналата година, сочат данни на Refinitiv Eikon.

Рафинерията Tupras ще закупи около 111 000 барела дневно петрол от Русия през периода януари-август тази година в сравнение с едва 45 000 барела дневно през същия период на миналата година, сочат данните.

"Изборът на турските рафинерии беше очевиден, тъй като те нямат ограничения в закупуването на руски петрол", заяви търговец на средиземноморския петролен пазар, който отказа да бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори пред пресата.

Той добави, че добрите маржове при преработката на петрол Urals са подкрепили печалбите на турските рафинерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase