Снимка: БГНЕС

Русия е изправена пред демографска криза, а войната в Украйна само я изостря. Затова президентът Владимир Путин взе решението да върне наградата, създадена през съветската епоха, "Майка героиня", която се връчва на жени, които имат 10 или повече деца.

За първи път титлата е учредена от Йосиф Сталин  през 1944 г., за да насърчи многодетните семейства след смъртта на десетки милиони съветски граждани по време на Втората световна война. Повече от 400 000 жени са получили наградата, преди тя да бъде премахната след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Съгласно указа на Путин жените ще получат еднократно плащане от един милион рубли, след като десетото им дете навърши първия си рожден ден, при условие че другите девет деца са все още живи. Те ще получат и златни медали "Майка героиня", украсени с руското знаме и герба на страната.

Путин взе и други мерки срещу демографската криза - носителите на наградата "Родителска слава", създадена през 2008 г. за семейства със седем или повече деца, ще получат по-висока награда в размер на 700 000 рубли. Някои критици на Кремъл обвиниха Путин, че насърчава жените да произвеждат "пушечно месо" за руската армия.

"По правило наистина можете да разчитате на тези, които са отгледани в голямо семейство. Те няма да подведат нито приятел, нито колеги, нито родината си", каза Путин.

Путин е най-малкият от трима братя и единственият, оцелял в детството. Най-големият му брат, Алберт, умира в ранна детска възраст през 30-те години на миналия век, а другият му брат, Виктор, умира през 1942 г. от глад и дифтерия, по време на обсадата на Ленинград.

Руският президент призна, че има две дъщери от бившата си съпруга Людмила. Въпреки това се смята, че той има и други деца от Алина Кабаева, бивша олимпийска гимнастичка, и Светлана Кривоногих, чистачка, която забогатя след като медиите съобщиха за аферата й с Путин по време на първия му мандат като президент.

Този ход идва, след като руската държавна статистическа служба предупреди, че населението на страната от 144 милиона може да спадне до около 132 милиона през следващите две десетилетия. Освен това се казва, че броят на хората, живеещи в Русия, е намалял с 380 000 между януари и юни. Организацията на обединените нации прогнозира, че в най-лошия сценарий населението на Русия може да спадне до едва 83 милиона до 2100 г.

Смята се, че десетки хиляди млади руснаци са загинали в Украйна, откакто Путин нареди инвазия през февруари. Средната възраст на убитите е едва 21. В допълнение към военните жертви, стотици хиляди хора, включително академици, журналисти и IT специалисти, са емигрирали от Русия от началото на войната.

Указът на Путин е част от по-широка политика на Кремъл за насърчаване на това, което президентът описва като "традиционни ценности". Група депутати, подкрепящи Путин, наскоро предложиха законодателство, което би забранило всяко публично обсъждане на начин на живот без деца, нещо, което според тях е също толкова вредно за бъдещето на Русия, колкото злоупотребата с наркотици, самоубийствата и политическия екстремизъм. Законопроектът също така ще забрани всякакво публично обсъждане на хомосексуалността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase