Снимка: БГНЕС

Руската държавна газова компания „Газпром“ заяви, че цената на синьото гориво в Европа може да скочи с още 60% до над 4000 долара за 1000 кубически метра тази зима, тъй като собственият износ и производство на компанията продължават да намалява на фона на западните санкции, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на руската енергийна компания.

"Газпром" е намалил от началото на годината добива си на природен газ с 13,2 процента в сравнение със същия период на миналата година - до 274,8 милиарда куб. м., показват предварителните данни на руския енергиен гигант, цитирани от ТАСС и БТА.

Износът на синьо гориво за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) е намалял с 36,2 на сто (44,6 милиарда куб. м.) до 78,5 милиарда куб. м.

От началото на август износът, който "Газпром" реализира, нараства със средно 3,3 процента дневно спрямо юли, до 213,3 милиона куб. м. "Газпром" твърди, че доставя газ съгласно потвърдените заявки.

Търсенето на синьо гориво, добито от компанията, на вътрешния пазар се е понижило с 2,3 на сто (3,6 милиарда куб. м.) от началото на годината.

"Европейските страни трябва да нагнетят още 23,8 милиарда куб. м. газ в своите подземни хранилища, за да ги запълнят до нивото, на което те бяха в началото на активния сезон на добив от тях през 2019-2020 г.", отбелязва "Газпром", позовавайки се данни на "Газ инфрастръкчър Юръп" (Gaz Infrastructure Europe). Според тях равнището на запълненост на европейските подземни газови хранилища е било 48,2 милиарда куб. м. към 14 август.

Износът на руски газ за Китай по тръбопровода "Силата на Сибир" продължава да нараства. Доставките редовно надхвърлят договорените дневни количества, се посочва в съобщението на компанията. Те се осъществяват в рамките на дългосрочен договор между "Газпром" и "Чайна нешънъл петролиъм корп" (China National Petroleum Corp – CNPC).

"Трябва да отбележим, че цените на природния газ на спот пазарите в Европа се повишиха над границата от 2500 долара за 1000 куб. м. В съответствие с най-консервативните оценки, ако тази тенденция се запази, през зимата цените ще превишат 4000 долара за 1000 куб. м.", се казва в комюникето на "Газпром".

По-рано спот цената на природния газ в Европа на борсата ICE в Лондон за първи път от 8 март се повиши над 2450 долара за куб. м. Това става на фона на увеличението на спотовите цени на синьото гориво в Азия, спирането на редица мощности за добив и пренос на газ в Норвегия поради планов ремонт до края на август, както и поради повишаването на температурите на въздуха и намаляването на енергията, генерирана от вятърните електроцентрали в Европа, отбелязва ТАСС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase