Снимка: БГНЕС

Голяма част от московския елит е силно обезпокоен от траекторията на инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна и е разтревожен от широкообхватните санкции, наложени от Запада в отговор, твърдят изтекли секретни данни.

В документ, за който се твърди, че е разпространен сред западните разузнавателни служби и е видян от „Мирър“, се казва: "Високопоставен служител на Кремъл се е обърнал към западни дипломати и шефове на разузнавателни служби в опит да помогне за прекратяване на войната в Украйна. Той е представител на вътрешния кръг на Путин и е изпратил сигнал за желание за преговори. Настроението на елита на Кремъл е паническо".

Още по темата

Не е ясно кой член на висшето ръководство на Москва вероятно е подкопал плановете на Путин, но се предполага, че в документа вътрешният човек е описан като "стълб на режима" в Русия.

Украински дипломатически източник заяви пред „Мирър“, че не биха се изненадали да чуят, че високопоставени служители на Кремъл се опитват да се свържат със западните разузнавателни служби зад гърба на Путин.

„Често се случва, както се случи в заключителните етапи на Втората световна война, служители от страна, която е загрижена за бъдещето си, да предприемат подходи, за да си го осигурят“, каза източникът.

Според изтекли документи, ако висш политик в Москва публично заяви желание за мир в Украйна или критикува Путин, животът му е в изключителна опасност заедно с този на семейството му.

Анатолий Чубайс, бивш вицепремиер, който наблюдаваше трансформацията на руската икономика от комунистическа в капиталистическа, подаде оставка като специален пратеник на Путин в международните организации през март и напусна Русия, за да живее в изгнание в знак на протест срещу войната. В края на миналия месец 67-годишният мъж се разболя внезапно и сериозно, след като почувства изтръпване на крайниците си, и сега се намира в интензивното отделение и страда от рядко неврологично заболяване.

Случаят с Чубайс е само последният от поредицата мистериозни заболявания и насилствена смърт - повече от дузина - сполетели руски бизнесмени, длъжностни лица и техните близки и семейства, откакто започна "специалната военна операция" на Путин в Украйна и бяха наложени западни санкции.

На 25 февруари - ден след началото на инвазията в Украйна - високопоставеният служител на руския енергиен гигант "Газпром" Александър Тюлаков беше намерен мъртъв в гаража си. Специалистът в областта на финансите и сигурността на ниво заместник генерален директор е починал чрез обесване. Наблизо е намерено "предсмъртно писмо", чието съдържание не е оповестено. Според съобщенията преди смъртта той е бил "жестоко пребит".

На 18 април 51-годишният Владислав Аваев, бивш служител на Кремъл и вицепрезидент на "Газпромбанк", финансовия филиал на енергийната компания, е намерен мъртъв от дъщеря си Анастасия в семейния си апартамент на 14-ия етаж в московски блок. И не само Аваев, но и съпругата му Елена, на 47 години, и другата им дъщеря Мария, на 13 години. Всички те са били простреляни, а в ръката на мъртвеца е открит пистолет.

55-годишният милионер Сергей Протосеня, бивш заместник-председател на "Новатек" - най-голямата частна газова компания в Русия, чийто основен акционер е "Газпром" - също е намерен обесен в градината на вилата си. Телата на съпругата му Наталия и 18-годишната му дъщеря също са били в къщата. Те са били посечени с брадва, докато са спели.

Това са само някои от примерите за многото случаи през последните месеци...

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.