Снимка: БГНЕС

Украйна заяви, че руските войски, които са преминали река Днепър по време на офанзивата си в южната част на Херсонска област, срещат все по-големи трудности след повреждането на стратегически мостове, съобщи "The Defense Post".

Още по темата

Силите на Москва превзеха южния град Херсон на Днепър в началото на инвазията си в Украйна - единствената регионална столица, която са завладели досега.

Настъплението им на запад в региона отбеляза известен напредък, но трите моста, които контролират в района - два за автомобилно движение и един, по който минава железопътна линия - бяха многократно бомбардирани през последните седмици.

Най-важният прелез е Антонивският мост в предградията на Херсон, който е обект на ракетни удари от края на юли.

Регионалният депутат Сергий Хлан заяви пред украинската телевизия, че единственият начин за преминаване на руските войници през реката са понтоните край Антонивския мост, които "не могат напълно да задоволят нуждите им".

Русия премества командните си центрове на левия бряг на реката, знаейки, че няма да може да ги евакуира навреме, ако боевете се изострят, добави той, цитиран от БГНЕС.

Но Хлан заяви, че 20 000 руски войници на десния бряг засега все още могат да преминават пеша по мостовете.

Мостът Нова Каховка, на около 50 км североизточно от Антонивския мост, е бил обект на нападение миналата седмица.

В събота Хлан заяви, че украинските сили са нанесли удар по моста по-рано тази седмица, което е попречило на руснаците да пренасят по него боеприпаси, оборудване и храна, за да снабдяват войските си.

На брифинг на британското министерство на отбраната се казва, че двата пътни моста, водещи към контролираната от Русия територия на западния бряг на Днепър, "вероятно" са излезли от употреба.

Коментари Напиши коментар