Снимка: БГНЕС

Войната на Владимир Путин в Украйна върна руската икономика с четири години назад само за първото пълно тримесечие след инвазията и я постави на пътя на рекорден спад.

Икономиката на Русия, която беше набрала скорост в началото на 2022 г., премина към свиване през второто тримесечие от годината. Данните, които трябва да бъдат представени официално в петък, ще покажат, че брутният вътрешен продукт е намалял за първи път от повече от година насам - с 4,7% на годишна база, според средната прогноза на 12 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

"Икономиката ще прекъсне четиригодишен растеж, като през второто тримесечие ще се върне към размера си от 2018 г. Очакваме свиването да се забави през четвъртото тримесечие, като по-хлабавата парична политика ще подкрепи търсенето. Все пак икономиката ще загуби още 2% през 2023 г., тъй като европейската енергийна забрана ще потисне износа", казва Александър Исаков - икономист за Русия.

Ударните световни санкции заради войната нарушиха търговията и парализираха редица индустрии. Въпреки че спадът на икономиката засега се оказва много по-малък от първоначалните опасения, централната финансова институция в Москва смята, че той ще се влоши през следващите тримесечия, и не разчита на възстановяване преди втората половина на следващия 12-месечен период.

"Кризата се движи по много плавна траектория", споменава Евгений Суворов - водещ икономист за Русия в CentroCredit Bank. "Икономиката ще достигне най-ниската си точка в най-добрия случай до средата на 2023 г.“.
Централната банка на Русия предприе действия, за да се пребори със сътресенията на пазарите и с движението в курса на рублата, като въведе капиталов контрол и рязко повиши лихвените проценти. Така настъпи достатъчно спокойствие, за да може много от тези мерки да се отменят. Добивът на петрол се възстановява, а разходите на домакинствата потвърждават показателите за стабилизиране.

Фискалните стимули и многократните кръгове на финансово облекчаване през текущите месеци започнаха да действат допълнително, притъпявайки въздействието на световните санкции, пише Bloomberg.

Още по темата
Реакцията на Москва осигури по-меко приземяване на икономиката, за която анализаторите очакваха, че ще се свие с 10% през второто тримесечие. Оттогава насам икономисти от банки като JPMorgan Chase&Co. и Citigroup Inc. подобриха прогнозите си и сега очакват спад на производството с едва 3,5% за цялата година.

Но „Банк России“ прогнозира БВП да се свие със 7% това тримесечие и най-вероятно с още повече в последните 3 месеца от конкретния 12-месечен период. Според прогнозите на централната банка икономиката се е свила с 4,3% през второто тримесечие.

Драмата с енергийните доставки за Европа води до нова опасност за икономиката на Русия. Месечните спадове в добива на петрол ще започнат още през август, според Международната агенция по енергетика, която прогнозира, че производството на суров петрол в Русия ще намалее с около 20% до началото на следващите 12 месеца.

"Спадът през 2022 г. няма да е толкова дълбок, колкото се очакваше през април", посочва централната финансова институция в доклад за финансовото покритие този месец. "Същевременно въздействието на шоковете в предлагането може да се окаже по-продължително във времето".
 

Коментари Напиши коментар

343

0808

преди 1 месец

13-и августНад 2000 ранени и убити ВСУшники под гр.Солидар.40-а моторизирана бригада е разгромена и изведена от бойното поле.От 56-а пехотна бригада са останали под 30% войници, а баталион е напуснал самоволно позицията. Започната е контраофанзива на укрите към....Киев.Слава Окраине!!

342

Pesho

преди 1 месец

Русия е една безкрайна МИЗЕРИЯ. И винаги е била, затова търси войни да замаже това, дето и децата го виждат.

341

Истинският Възмутен

преди 1 месец

До лъж _ ивия ползващ Ника ми - тия 80% русофили са в празната ти глава и в мечтите на руското посолство :) хихихи