Снимка: архив, БГНЕС

Руският експрезидент Дмитрий Медведев и други високопоставени представители на руските власти посетиха вчера проруски сепаратистки регион в Източна Украйна, като призоваха за по-нататъшното му сближаване с Русия, съобщи Франс прес.

Още по темата
Това е една от най-големите руски делегации в Източна Украйна от началото на руското нашествие на 24 февруари. Медведев заяви в "Телеграм", че по указание на президента Владимир Путин е обсъдил "приоритетните мерки, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на сигурността на републиките в Донбас".

"Особено внимание беше отделено на хармонизирането на законодателството" на самопровъзгласилите се републики с това на Русия, както и на ремонта на инфраструктурата и подготовката на училищата за началото на новата учебна година, добави той.

Освен Медведев в делегацията участваха и заместник-ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Кириенко, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев и шефът на службите за сигурност (ФСС) Александър Бортников.

Медведев беше президент от 2008 до 2012 г., след това министър-председател от 2012 до 2020 г., а в момента е заместник-председател на влиятелния руски Съвет за сигурност. Той разговаря в град Луганск с лидерите на луганските и донецките сепаратисти Леонид Пасечник и Денис Пушилин.

Двете непризнати републики се отделиха от Украйна през 2014 г. с подкрепата на Москва и се разшириха благодарение на офанзивата на Русия срещу Украйна тази година. Москва смята тези територии за пълноправни държави, но те не са признати от международната общност, припомня АФП.

Посещението на Медведев се извършва на фона на подозрения, че Москва подготвя анексирането на големи части от Украйна. Сепаратистките власти на изток открито пледират за присъединяване към Русия, а проруските окупационни администрации на юг се готвят да организират референдуми за анексиране, някои от които може да се проведат още следващия месец.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase