Снимка: архив, БГНЕС

Руски семейства питат Кремъл за съдбата на свои роднини, които воюват в Украйна. Над сто семейства са писали писмо до президента Владимир Путин, в което искат помощ да разберат къде са техните деца, братя или съпрузи, тъй като различни ведомства и министерства са им дали противоречива информация за това дали войниците са живи, изчезнали или мъртви, пише "Нюзуик".

Още по темата
"Настояваме да открием нашите роднини, те да бъдат добавени в списъците на военнопленниците, които са изчезнали. Щом те са изчезнали, не са предприети издирвателни действия", пишат семействата в писмото, с което разполага Радио "Свободна Европа".

"Министерството на отбраната на Руската федерация е блокирало от повече от пет месеца промените в статуса на военнослужещите, въпреки че информацията постоянно се променя", се казва в писмото, в което роднините искат да узнаят фактите, за да се убедят къде са техните близки.

Семействата не само искат истината за местонахождението на войниците, а настояват Русия да създаде регионални центрове, където да се получава информация за войниците в Украйна, пишат подателите на писмото.

Освен това майките и съпругите искат среща с военния министър Сергей Шойгу, искат военнопленниците да бъдат върнати в Русия, а на всеки убит войник да бъде направен тест за ДНК.

Жена, назована от "Свободна Европа" като Ана Данилова, е разказала, че е получила есемес и телефонно обаждане от руски военнослужещ, че нейният 47-годишен съпруг е загинал в битка, но няколко дни по-късно украински войник ѝ се обадил, че нейният съпруг е оцелял и е на лечение в болница, съобщи "Нюзуик".

По същата тема американският новинарски уебсайт "Дейли бийст" съобщава, че в писмото си руските семейства обвиняват военните власти в лъжи, тъй като веднъж им се казва, че конкретният човек е жив, а няколко часа по-късно друг чиновник заявява, че човекът всъщност е мъртъв.

Привежда се по-подробно разказът на същата Ана Данилова, която на 3 април получила съобщение от Украйна, че съпругът ѝ е загинал. По думите ѝ руските войници не носят със себе си телефони или документи и затова тя се обадила във военното окръжие, където я успокоили, че човекът е жив и неговата част вече се е изтеглила. Но на следващия ден един офицер по политическата част ѝ се обадил, за да каже, че нейният 47-годишен съпруг е изгорял до смърт и от него не е останало нищо. После Ана в продължение на няколко дни си разменяла съобщения с човек, представил се за войник от украинската армия, който ѝ казал, че мъжът ѝ е жив и е настанен за лечение в болница. "Страх ме е да давам това интервю, но какво да правя? Ако това е престъпление, ще си излежа присъдата, но нека ми върнат съпруга", казва жената.

"Дейли бийст" публикува и историята на Ирина Чистякова, една от подписалите писмото до Путин, на която руски военни дали три противоречащи си сведения за съдбата на нейния 19-годишен син: че е жив и още воюва, че е пленен от украинците и че е загинал. Чистякова разказва, че в началото на юни пълномощникът за правата на човека Татяна Москалкина я уведомила, че според отговора на военното министерство синът ѝ е жив и е незаконно задържан от украинската страна. Чистякова се пита как младежът е попаднал там и какво означава "незаконно". Жената се оплаква, че животът ѝ застрашен, след като полковник казал пред нея, че военните са психари и я предупредил да не рови много, защото може да ѝ се случи нещо "непоправимо".

Лариса, майката на друг войник, изчезнал в Украйна, разказва, че също е била заплашвана да не търси отговори от властите. Тя била повикана в бюро на Федералната служба за сигурност, където ѝ казали да си затваря устата.

"Дейли бийст" припомня, че писменият апел до Кремъл на майките и съпругите се появява, след като украинските власти неколкократно са съобщавали, че руснаците не прибират от бойното поле телата на загиналите си другари. Последните данни за броя на убитите руски войници в Украйна са огласени от министерството на отбраната в Москва през март - едва 1351 души. Впоследствие на медиите в Русия бива забранено да публикуват каквато и да било информация за жертвите в жива сила във войната с Украйна, пише електронното издание.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase