Снимка: БГНЕС

В сряда Русия достави по-малко газ за Европа, което е поредната ескалация на енергийното противопоставяне между Москва и Европейския съюз и ще затрудни и оскъпи запълването на хранилищата на блока преди зимния отоплителен сезон.

Намаляването на доставките, за което "Газпром" сигнализира по-рано тази седмица, намали капацитета на газопровода "Северен поток 1" - основният маршрут за доставка на руски газ за Европа - до едва една пета от общия му капацитет, предаде "Ройтерс".

Ден по-рано страните от ЕС одобриха отслабения спешен план за ограничаване на търсенето на газ, след като постигнаха компромисни споразумения за ограничаване на намаленията за някои страни, надявайки се, че по-ниското потребление ще облекчи последиците в случай, че Москва спре доставките напълно.

Планът подчертава опасенията, че страните няма да могат да изпълнят целите си за попълване на хранилищата и за поддържане на топлината на гражданите си през зимните месеци, както и риска крехкият икономически растеж на Европа да понесе още един удар, ако се наложи да се прилага нормиране на газа.

Докато Москва обвинява различни технически проблеми за прекъсването на доставките, Брюксел обвини Русия, че използва енергията като оръжие за изнудване на блока и за отмъщение за западните санкции заради нахлуването си в Украйна.

В сряда физическите потоци по "Северен поток 1" спаднаха до 14,4 млн. киловатчаса на час между 07:00 и 08:00 ч. по Гринуич от около 28 млн. киловатчаса на час ден по-рано, по-малко от седмица след рестартирането на газопровода след планиран 10-дневен период на профилактика.

Клаус Мюлер, ръководител на германския мрежови регулатор, заяви, че страната все още може да избегне недостиг на газ, който би предизвикал неговото нормиране.

Германия, която е най-голямата икономика в Европа и най-големият вносител на руски газ, е особено засегната от прекъсването на доставките от средата на юни, като в резултат на това нейният вносител на газ Uniper се нуждае от държавна помощ в размер на 15 млрд. евро.

Uniper и италианската Eni заявиха, че са получили по-малко газ от "Газпром" в сравнение с последните дни.

Мюлер отправи още един призив към домакинствата и промишлеността да пестят газ и да избегнат нормирането му.

"Най-важното е да се пести газ", каза Мюлер. "Бих искал да чувам по-малко оплаквания, но доклади (от промишлеността, в които се казва), че ние като сектор допринасяме за това", каза той пред телевизионния канал Deutschlandfunk.

Германските индустриални групи обаче предупредиха, че компаниите може да нямат друг избор, освен да намалят производството, за да постигнат по-големи икономии, като посочиха бавното одобрение за преминаване от природен газ към други, по-замърсяващи горива.

Понастоящем Германия се намира на етап 2 от триетапен план за извънредни ситуации с природен газ, като последната "извънредна" фаза ще започне, след като нормирането вече не може да бъде избегнато.

"Ако ме попитате дали това (недостигът на газ) е неизбежно, тогава бих казал, че ако потоците останат на ниво от 20% и ако все още можем да добавим към съоръженията за съхранение през следващите дни и седмици, тогава все още нямаме физически недостиг на газ, което би било предпоставка за Фаза 3", каза Мюлер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase