Снимка: Bulgaria ON AIR

Руският енергиен гигант "Газпром" може да спре доставките си към Европа заради форсмажорни обстоятелства. Ще има ли природен газ в България за зимата?

"Форсмажорът е оправдание, ако решат да спрат газа. Те трябва да се оправдаят с нещо. Последствията няма как да бъдат хубави, защото Русия доставя най-голям процент газ в Европа, включително в България. Ситуацията ще се промени към по-зле", коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

Той изтъкна, че хранилищата в момента се пълнят с газа, който е излишен за потреблението - ползваме каквото ползваме, а останалата част от доставките отива в хранилищата. Ако го няма този излишък, няма да има какво да пълни хранилищата.

Още по темата

"Останалите 60%, които са доставчици в момента, ако те могат да запълнят до 100%, няма да има проблем. Лично аз не знам кой проблем може да се реши с икономия. Колко може да икономиса някой, който потребява газ? Ако той го потребява за отопление, това означава, че няма да се отоплява", изтъкна Кремен Георгиев.  

По думите му България е сравнително малък консуматор на природен газ, така че при нас недостигът няма да се усети в такъв мащаб, какъвто се очаква в Европа.

"Няма никакви алтернативи за топлофикациите, дори за въглищните. Ставаше въпрос няколко пъти за мазут, но това е някакъв абсурд. Топлофикациите нямат никакви очистващи съоръжения, тъй като не са необходими. Ако имаме недостиг на газ, той трябва да се преразпредели повече към топлофикациите", заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества пред Bulgaria ON AIR.

Кремен Георгиев заключи, че има достатъчно време да бъде запълнено хранилището в "Чирен", ако има газ, а хората засега няма вариант да останат на студено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase