Снимка: БГНЕС

Руският бизнесмен Роман Абрамович иска от властите на ЕС по съдебен ред плащания в размер на повече от 1 млн. долара, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Според съобщенията на медията Абрамович оспорва налагането на санкции срещу него и настоява Европейският съвет да преведе 1 млн. долара на благотворителен фонд, създаден от бизнесмена след продажбата на футболния клуб "Челси".

Вестникът отбелязва, че друг руски бизнесмен, Алишер Усманов, също се е опитал да отмени санкциите на ЕС. В материалите, изпратени до съда, се посочва, че финансовите последици от санкциите могат да доведат до фалит на трите му дружества, което ще се отрази на живота на служителите му и техните семейства. Съдът отхвърли искането.

На 10 март Роман Абрамович е включен в списъка със санкции на Обединеното кралство. На 15 март Европейският съюз наложи ограничения срещу бизнесмена. Усманов беше включен в списъка със санкции на ЕС на 28 февруари.

Абрамович купува "Челси" през 2003 г. за около 140 млн. паунда (около 233 млн. долара по тогавашния курс) от предишния собственик Кен Бейтс. През май руският бизнесмен Абрамович продаде клуба на консорциума на американския бизнесмен Тод Боли, който предложи 4,25 млрд. паунда (5,34 млрд. долара) за Челси. В същото време британското правителство постави условие самият бизнесмен да не получава парите, събрани за клуба. Бизнесменът предлага тези пари да бъдат дарени за благотворителност, включително за специално създаден фонд, който ще предоставя помощ на бежанците от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase