Снимка: БГНЕС

Русия може да изгражда лазерна система, която да заслепява враждебни спътници.

Новият комплекс, който изглежда ще е в космическото съоръжение "Крона" на руското министерство на отбраната, намиращо се близо до Зеленчукская, беше разкрит от разследване с отворен код, публикувано от The Space Review.

Анализирайки публични сателитни изображения, документи за покани от руски индустриални изпълнители и руски финансови документи, от The Space Review  предполагат, че проектът "Калина" – лазерна система, предназначена за "електро-оптична война" – може да излъчва лазерни импулси, за да повреди оптичните сензори на сателита.

"Документация, публикувана онлайн през 2015 г., вече показа ясно, че "Калина" ще разполага с нов телескоп за точно насочване на лазерни лъчи към сателитите", посочва The Space Review, цитиран от "The Independent".

Проектът първоначално стартира през 2011 г., но предварителните изследвания са проведени още преди десетилетие. Комплексът, в който се помещава "Калина", съдържа оборудване за наблюдение, включително лидарни и радарни системи, които се използват за идентифициране на цели за космически телескопи.

Въпреки че сградата на телескопа и тунелът, свързващ я със сградата на лидара, са на място, не е ясно каква част от хардуера е инсталирана. Напредъкът му можеше да пострада от различни икономически санкции, наложени на Русия от 2014 г. насам, по-специално тези върху електрониката.

През ноември миналата година Русия проведе ракетен тест, който унищожи един от собствените й спътници.

По това време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен осъди акта, както каза, че "безразсъдния" тест на Русия, е създал близо 1500 отломки, плаващи в ниска околоземна орбита, където МКС се върти около Земята.

Бивши астронавти, международни космически агенции, Нобелови лауреати и правителствени служители по целия свят твърдяха, че тестването на антисателитни оръжия (ASAT) трябва да бъде спряно поради риска от създаване на космически отпадъци.

"Ако само една отломка от такъв тест се сблъска със сателит и причини голямо събитие на фрагментация, това може да доведе до допълнителни събития, засягащи всички държави, което може да включва допълнителни фрагментации, повреди на сателити или прекъсвания на услугите", гласи отворено писмо, написано през септември 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase