Снимка: Роскосмос

Руските космонавти на борда на Международната космическа станция отбелязаха превземането на източната украинска Луганска област от Русия - важен етап за Москва във войната, предаде "Ройтерс".

Руската космическа агенция "Роскосмос" определи превземането на Луганска област от Москва като "ден на освобождение, който трябва да се празнува както на Земята, така и в космоса".

Агенцията публикува снимки на космонавтите Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков, които се усмихват, докато държат знамената на прокситата на Русия в Източна Украйна - самопровъзгласилите се Луганска народна република и Донецка народна република.

"Това е дългоочакван ден, който жителите на окупираните райони на Луганска област чакаха осем години", написа Роскосмос в приложението за съобщения Telegram.

"Убедени сме, че 3 юли 2022 г. ще остане завинаги в историята на (Луганската народна) република".

В неделя Русия обяви, че руските и сепаратистките сили са установили пълен контрол над Луганската област, след като са превзели последния ѝ голям град - Лисичанск.

Украйна, която обеща да си върне загубената територия, заяви, че войските ѝ са се изтеглили от последния си бастион в региона, за да спасят живота на войниците си. Киев заяви, че войските му ще се прегрупират, за да започнат контраофанзива с помощта на западни оръжия с голям обсег.

След като беше отблъсната при първоначалния си опит да превземе столицата Киев през февруари, Русия се съсредоточи върху изтласкването на украинските сили от източните Луганска и Донецка област, където подкрепяните от Москва сепаратисти се сражават с Киев от първата руска военна намеса в Украйна през 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase