Снимка: БГНЕС

За една част от политиците е по-важен въпросът дали Кирил Петков е взел еднолично решение, а не търсят отговор на въпроса дали решението на премиера в оставка е правилно за България, коментира Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.

Относно затварянето на руското посолство у нас той коментира, че това е въпрос на решение на руската страна, а не на посланика.

"Руската посланичка направи нещо недопустимо за дипломацията – тя вкара в Нота във Външно министерство заплаха, че тя ще се обърне с предложение към собственото си правителство. Това е пълен дипломатически абсурд, защото такива решения се вземат от руското правителство, а не от нея. Но е смешно едно намерение или хипотеза, в случая нейното, да се използват като ултиматум. Тя очевидно има проблем в оценката за своята дейност. Общо взето, има едно правило в Русия: "Искахме да стане по-добре, а то стана както обикновено", т.е. благодарение на действията на г-жа Митрофанова и именно с тази брутална дипломация тя принуди по-голямата част от  политическият елит да отхвърли ултиматума", коментира Василев пред БНР.

Той коментира и въпроса дали решението е еднолично на Кирил Петков: "Няма еднолично решение без действия и изходната база на контраразузнаването, те започват този процес. След което има събиране не на Министерски съвет (МС), а на службите, и след това има решение на външно министерство. Естествено, ролята на премиера е значима, но вие на мястото на премиера бихте ли последвали тези препоръки на г-жа Нинова, след като има доказани случаи на решения и то на закрити заседания на МС, при които тези решения на двайстата минута са доведени до знанието на Руското посолство и те имат вече информация. При толкова пробита система естествено, че такива решения ще се вземат в затворен режим. Единствената отворена част в процеса на вземане на решения е Нотата на Външно министерство, която съответният зам.-министър я комуникира към посолството."

Още по темата

А за непостъпилият доклад в президентството Василев обясни, че президентът не е част от изпълнителната власт. Такъв доклад и в законодателната власт не е постъпвал.

"Президентът има двама представители в Съвета за сигурност, а какво те му докладват, си е тяхна работа. Как те интерпретират процеса и дебатите в Съвета за сигурност – също си е тяхна работа. Не е нормално премиерът да търси разрешение от президента да бъдат експулсирани дипломати, при положение че има доклад на ДАНС. Още повече, че в последно време премиерът Петков е в антагонизъм с президента и дори нямат работни отношения заради позициите на президента, каза експертът.

Василев допълни, че дори и да отидем на нови избори, България се измъква с много мъка от тези влияния.

"Най-важното е, че българите разбраха две неща: първото е, че има живот и без руски газ, защото ни беше вменявано, че като Русия няма втора. Е, видя се, че можем и без този газ. Сега предстои да разберем, че можем и без руско посолство, ако те решат да го закрият, в което много се съмнявам. Защото все пак терзанията на един посланик в София не би трябвало да съвпадат с държавническото мислене в Москва. Русия има много големи интереси в България и прекалено голям подарък ще ни направят, ако затворят посолството си у нас.", смята бившият посланик

Коментари Напиши коментар

295

Да си ходи

преди 1 година

Митрофанката да си ходи. В знак на снизхождение ще и позволя да си купи дрънкулки от ИКЕА като заминалите си руски "дипломати" (щото в русия ИКЕА няма) и парцалки от витошка (защото в русия вече почти няма бутици и на модни брандове).

294

Тъп По тъп Най тъп

преди 1 година

Парното с 40% отгоре компенсации никакви цените дърпат а гьонмето на Америка за България вика ураа получих си паричките пък кво ми пука за народа.

293

Анонимен

преди 1 година

Ще разбереш дали можеш Без руски газ само след 2 месеца. Или може би точно ти си добре обезпечен с американски пари и няма да разбереш! Да му мислят обикновените хора, които вече си броят стотинките. -----///------ Хората, които си броят стотинките, не строят триетажни къщи и не ги газифицират.